Moskova’da İstanbul temalı fotoğraf sergisi açıldı
DHA

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Pavel ve Anastasiya Horoşilovıye tarafından toplanan 19. yüzyıl Türkiye fotoğraflarından oluşturulan ve “İstanbul’u dinliyorum, gözlerim kapalı…” adlı sergiye Rusya Duma Başkanı Sergey Narışkin’in yanı sıra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Yuryeviç Meşkov, ve Rusya Federasyonu Uluslararası Kültür İşbirliği Özel Temsilcisi Mihail Yefimoviç Şvıdkoy katılarak fotoğrafları inceledi.

Moskova’da İstanbul temalı fotoğraf sergisi açıldı

MOSKOVA HÜKÜMETİ SUNDU

Moskova Kültür Departmanı ve Moskova hükümeti tarafından sunulan sergiyi gezen ve fotoğraflar hakkında tek tek bilgi alan Duma Başkanı Sergey Narışkin, şu açıklamayı yaptı:

"ORTAK TARİHİMİZ"

“Tarihi ve kültür mirası eşsizdir. Hepimiz iyi biliyoruz ki, Rusya ile Türkiye'yi asırlara dayanan; turizm, ekonomi ve kültür alışverişi sayesinde sürekli gelişen gelenekler birbirine bağlıyor. Tabi ki, tüm ortak tarihimizin tüm sayfaları hem uzak geçmişte hem de kısa süre öncesi dahil olmak üzere bulutsuz değil. Fakat iki ülkenin halklarının her şeyi koruyarak ve geliştirerek engelleri birlikte aşmaktan başka şansı yok. Bu anlamda kültür mirasına büyük görev düşüyor. Serginin ismi Türk yazarın "İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı" sözlerinden geliyor. Serginin ismi ve içeriği arasında uyum olmadığını söyleyebilirsiniz. Resimlere bakarken nasıl gözlerimizi kapatabiliriz. Fakat sanat birçok anlamda çatışmalara dayanmaktadır, cevap vermekten çok soru sorar… Bu serginin sanatçıları geçmişi duyarak bugün hakkında düşünmemizi sağlıyorlar. Sadece bugünü de değil, geleceğimizi de.”

RUSLARI BU DENLİ ÇEKEN BAŞKA ŞEHİR YOK

Genellikle adını Türkiye ile ilgili açıklamalardan duyduğumuz Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Yuryeviç Meşkov da Rusları bu kadar çeken başka bir şehri düşünmenin zor olduğunu belirterek, “Hepimiz bu şehre gitmek istedik, çünkü bu şehir bizim kültürümüzü de yansıtıyor. Bu yüzden biz şehirde inşa edilen mükemmel yapıları koruyan Türk tarafına minnettarız. Gelecekte de bu şekilde devam etmesini ümit ediyoruz. Bu şehrin bizi her zaman çektiğini söylerken, her şeyden önce konsolosluklarda görev yapan kendi diplomatlarımızdan bahsediyorum. Bugün tüm Moskova Ayvazovski ile ilgileniyor. Ayvazovski de İstanbul ile ilgileniyordu ve bu mükemmel şehir ile ilgili birçok çalışma yaptı. Evet, gerçekten bugün resimlerine baktığımız dönem bizim ilişkilerimiz açısından o kadar da kolay değildi. Bu bizim ilişkilerimiz için yeni olayların yaşandığı dönemdi. Geçmişteki pürüzlere rağmen Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin iyi olacağından ve olumlu bir şekilde gelişeceğinden eminim” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)