Muhteşem Yüzyıl'da Alevileri mest eden Yeniçeri sahnesi

Muhteşem Yüzyıl'da Alevileri mest eden Yeniçeri sahnesi

ENSONHABER.COM/ÖZEL Show TV ekranlarında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Osmanlı tarihi ve geleneğiyle ilgili çarpıcı sahneler ekrana geldi.

Sultan Süleyman, Yeniçeri Ocağı'nı ziyareti ve tören sırasında okunan dualar dikkat çekiciydi.

YENİÇERİ OCAĞI'NIN BAŞINDAKİ AĞA DA BEKTAŞİ'YDİ

Osmanlı Devleti, devşirme denilen Hıristiyan çocuklarından oluşturduğu orduyu Hacı Bektaş Veli'nin düşüncelerinden yararlanarak eğitti ve şekillendirdi. Yeniçeri Ordusu denilen bu ordunun başında bulunan ağa da Bektaşi idi.

TÖRENDE GÜLBANK ÇEKİLDİ

Dün yayınlanan dizide Yeniçeri ordusu, törende gülbank çekti (dua okur) ve bu gülbankta da Hacı Bektaş Veli'nin adı anıldı. Duanın sonu şöyleydi: Pirimiz hünkarımız Hacı Bektaş-ı Veli'nin demine devranına hu diyelim hu!

ELİNE BELİNE DİLİNE HAKİM OL..

Dizide Pargalı'nın Şehzade Mustafa'ya Yeniçeri Ocağı'nın üyesi olabilmesi için gerekli olan şartları sıraladığı sahne dikkat çekiciydi. Siyasi arenada kaset skandalı iddiaları sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CHP ve Kılıçdaroğlu'na Hacıbektaş Veli'ni 'Eline, beline, diline sahip ol' sözleriyle yüklenmişti. Dizide Pargalı İbrahim Yeniçeri Ocağı'na ait olabilmek için şartlar sıralarken, 'Kibir kin tutma, kimseye haset etme, elinin ermediği yere el uzatma, sözünün geçmeyeceği yere söz söyleme. Eline, beline, diline sahip ol' sözlerini sıraladı.

İşte Muhteşem Yüzyıl'daki Yeniçeri Ocağı duası ve Pargalı'nın o sözleri

Muhteşem Yüzyıl'da Alevileri mest eden Yeniçeri sahnesi - izle