NASA'nın uzay aracı, Mars'ın yer çekimini ölçebiliyor
ensonhaber.com

NASA'nin Curiosity Mars aracındaki yön sensörlerinin yer çekimini hesaplamak için de kullanılabileceği ortaya çıktı.

Curiosity Mars aracı, bir harita üzerinde nerede olduğunu ve hangi yöne doğru hareket ettiğini bilim insanlarına aktarmak için, akıllı telefonunuzdaki gibi yön sensörlerine sahiptir. Araç ayrıca, açısal hızları ölçmek için bir hız sensörü ve jiroskopları ölçmek için ivmeölçerler bulunduruyor.

mars

MARS'IN YER ÇEKİMİNİ ÖLÇEBİLECEĞİ ORTAYA ÇIKTI

Bütün bu sensörler aslında yer çekimini ölçmek için araca eklenmemişken, bilim insanları Curiosity uzay aracının, Mars'ta bulunan Sharp Dağı'ndaki yer çekimini ölçebileceğini keşfettiler.

Bilim insanları bu bulguyu ortaya çıkarmak için aslında neredeyse 50 yıl önceki bir Ay görevinden ilham aldı. 1972'de gerçekleşen Apollo 17 görevindeki astronotlar, Ay'daki yer çekimini ölçebilmek için bir araç kullandılar. Ancak Mars'ta astronot bulunmadığından bilim insanları Mars'taki yer çekimini ölçmek için yeni yollar araştırmaya başlarken, Curiosity Mars aracındaki bazı sensörlerin birleştirilerek yer çekimini ölçebileceği ortaya çıktı.

mars

Mars'taki en büyük dağlardan biri olan Sharp Dağı'nın yüksekliği yaklaşık 5 bin 400 metredir ve bilim insanları bu dağın nasıl geliştiği hakkında herhangi bir veriye sahip değil.

Curiosity uzay aracı fazla hareket etmediğinden, üzerindeki sensörlerden faydalanarak dağın yer çekimini ölçebiliyor. Bilim insanları elde edilen verilerden bu dağın yer çekiminin beklenenden daha az olduğunu ortaya çıkardılar.

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji