Netanyahu: Barış olmadan Filistin devlet olamaz

Netanyahu: Barış olmadan Filistin devlet olamaz

Netanyahu, Knesset'in kış dönemi açılışında yaptığı konuşmada, "hiçbir iç ve dış baskının, kendisini İsrail'in güvenliğini riske atacak ödünler vermeye itemeyeceğini" söyledi.

"Filistinliler üzerinde herhangi bir baskı göremiyorum. Karşılığında bir şey elde etme veya barışın tesis edilmesi sağlanmadan, ödün verme baskısını hisseden tek taraf İsrail" diyen Netanyahu, "Şunu açıkça söylemeliyim ki: Bu şartlarda içeriden veya dışarıdan gelebilecek hiçbir baskı işe yaramayacaktır" ifadesini kullandı.

Netanyahu, ülkesinin barış için umudunu hiçbir zaman yitirmeyeceğini ancak sahte hayallere de kapılmayacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Filistinliler, barış ve güvenlik taleplerimiz karşılanmadan Filistin devletinin kurulmasını kabul etmemizi bekliyor. 1967 sınırlarına geri dönülmesini, Filistinli mültecilerin geri kabulünü ve Kudüs'ün ikiye bölünmesinin karşılıklı tanınmasını istiyorlar. Ancak tüm bu abartılı taleplerine rağmen, İsrail ve Filistin halkları arasındaki en temel barış şartlarını kabul etmeye yanaşmıyorlar."

Netanyahu, "Filistinliler, bizim devletimizin milli karakterini tanımayı reddediyorlar" diyerek, "Barış, ancak taraflar arasındaki müzakerelerle mümkün olabilir, aksi takdirde istikrar zedelenir" şeklinde konuştu.

KUDÜS'TEKİ YERLEŞİM YERLERİ

Kudüs'teki "yeşil hattın" doğusuna yapılan yerleşimlere de değinen Netanyahu, bu konuda kamuoyu nezdinden bir mutabakat olduğunu kaydetti.

Netanyahu, "Geçmiş hükümetler döneminde de bu inşaatlar yapıldı. Şunda şüphe yok ki bu bölgelerdeki Filistin nüfusu her halükarda İsrail sınırları içinde yaşamaya devam edecek" dedi.

"Bazılarına göre, Kudüs'te yerleşim birimleri kurmak için uygun zaman hiç gelmeyecekti" diyen Netanyahu, "Onlara kalsa geçtiğimiz 60 yıl boyunca bir yerleşim birimi bile kuramayacaktık çünkü uygun zaman değildi" ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun dün Doğu Kudüs'te bin 60 yeni yerleşim birimi inşaatına onay verdiği bildirilmişti.