Obama Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden özür diledi
AA

barack obama

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Obama'nın, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF’nin işlettiği hastaneye hafta sonu ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısı sonrası 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili bu sabah Oval Ofis'ten MSF'nin uluslararası başkanı Dr. Joanne Liu'yu telefonla arayarak özür dilediğini söyledi.

Earnest, "Başkan Obama, MSF uluslararası başkanı Dr. Joanne Liu'yu arayarak ABD ordusunun yanlışlıkla hava saldırısı düzenlediği Kunduz şehrindeki MSF hastanesinde hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı MSF çalışanlarına ve hastalarına başsağlığı dileklerini iletti" diye konuştu.

Obama'nın Dr. Liu'ya olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, soruşturmanın "şeffaf ve objektif" şekilde yürütüleceğine dair güvence verdiğini aktaran Earnest, Obama'nın bu tür trajedilerin ileride tekrarlanmaması adına gerektiğinde yeni düzenlemeler yapabileceğini belirtti.

Bu arada Obama, MSF uluslararası başkanı ile telefon görüşmesinden sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi de arayarak, başsağlığı dileğinde bulundu.

Earnest, Obama'nın Gani ile görüşmesinde, Afgan askerlerinin Kunduz'un güvenliğini sağlama noktasındaki "cesaretini" övdüğünü, ABD olarak Afgan hükümetine güvenlik alanındaki desteklerinin devam edeceğini vurguladığını bildirdi.

EARNEST: ABD HATALARINI KABUL EDER

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Earnest, günlük basın brifinginde, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde, MSF’ye ait hastaneye hafta sonu ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısı sonucu 22 kişinin hayatını kaybettiği olayla alakalı soruları da yanıtladı.

MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu'nun Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu tarafından Kunduz'daki saldırının soruşturulması talebinin hatırlatılması üzerine Earnest, "Biz, Savunma Bakanlığının devam eden soruşturmasına güveniyoruz. ABD olarak biz, yaptığımız hataları sahipleniriz, özür dileriz ve yaşananlar konusunda dürüst oluruz" dedi.

Earnest, "Bu meselede, Savunma Bakanlığı meydana gelen olayda tam olarak neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Aynı zamanda, böyle trajik olayların tekrarlanmaması için neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yapıyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "MSF savaş suçu işlenmiştir diyor. Savunma Bakanlığı olayda bir savaş suçu işlendiğine dair saptamada bulunabilecek pozisyonda mı?" şeklindeki sorusu üzerine Earnest, "savaş suçu" ifadesinin belirli yasal anlamlar taşıyan bir terim olduğuna dikkati çekerek, "Bunun, korkunç trajik bir hata olması dışında başka bir şeye işaret eden ne bir delil gördüm ne de bir başkası tarafından bu yönde bir delil sunulduğuna rastladım" ifadesini kullandı.

KUNDUZ'A TALİBAN OPERASYONU

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye hafta sonunda ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısında 10'u hasta ve 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi yaralanmıştı.

Saldırının ardından Afganistan'ın kuzeyindeki faaliyetlerini askıya alan MSF, saldırının "savaş suçu" olarak kabul edilmesi gerektiği ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını ifade ederek, saldırıya ilişkin bağımsız ve uluslararası bir kuruluş tarafından şeffaf soruşturma başlatılması talebininde bulunmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)