Okmeydanı'nda tehlikeli siyasi bölünme

Okmeydanı'nda tehlikeli siyasi bölünme

Kasımpaşa'dan Şark Kahvesi'ne dek uzanan iki kilometrelik minibüs yolu, Çeşme Durağı'nda ikiye ayrılıyor. Çeşme'nin altından Kasımpaşa'ya kadar dükkânların camlarında Burak Can Karamanoğlu'nun resimleri, Türk bayrakları, duvarlarda “Burak Can ölümsüzdür” yazıları ve “Okmeydanı komünizme mezar olacak” sloganları görülüyor.

MAHALLELERİNİN BASILACAĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

AKP, Saadet Partisi ve yer yer MHP'nin tabanı bulunan bu muhitte, CHP'ye radikal bir sol örgüt olarak bakılıyor. Karamanoğlu'nun ölümünden sonra CHP'nin bürolarının saldırıya uğraması da bundan kaynaklanıyor. Çeşme'nin altı, ‘yukarıdakilerin' kendi mahallelerini basacağını düşünüyor. İlginçtir, ‘yukarıdakiler' de Çeşme'nin altı için böyle düşünüyor. Bir baskın kuşkusuyla geceleri sokaklarda nöbetler tutuluyor. Çeşme'nin üstündeki tüm duvarları Berkin Elvan'ın duvarlara kazınmış resimleri, “Berkin Elvan ölümsüzdür” yazıları süslüyor. CHP, HDP, ÖDP ve radikal sol grupların etkili olduğu mahallede, hiçbir sağ parti yok...

''BİZ OYUNA GELMEDİK''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zamanlar satın alıp sonradan elinden çıkardığı evin alt katında, girişte, Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Yahya Öztürk'ün eczanesi faaliyet gösteriyor. Öztürk, muhitte Giresunlular ve Rizelilerden sonraki en kitlesel hemşeri topluluğunu oluşturan Erzurumluların vakıf başkanlığını da yürütüyor. Öztürk, sınır boyu diye görülen Çeşme Durağı'ndaki Burak Can Karamanoğlu'nun ölümü ile sonuçlanan gerginlik için “Tam bir provokasyon” ifadesini kullanıyor. Öztürk, o gün Kasımpaşa'da toplanan 150 kişilik bir taraftar grubunun, ellerinde sopalarla, “Polise uzanan eller kırılsın!” diye slogan atarak Okmeydanı'na, “Çeşme'nin üstüne” doğru yürüyüşe geçtiğini vurguluyor. “Biz Alperenler olarak bu oyuna gelmedik, sokağa çıkmadık” diyor.

''YÜRÜYÜŞ, ÇATIŞMAYA DAVET''

Öztürk'e göre mahalleli, sol grupların etkin olduğu ‘Çeşme'nin üstü' için olumsuz düşünüyor. Bilhassa eylemlerin olduğu günlerde dükkân ve araçlara zarar verildiğini ileri sürüyor. Ancak, kendilerine saldırılmadığı takdirde ‘Çeşme'nin üstü'nün aşağıya inmeyeceğini kaydediyor. Tam da bu nedenle Öztürk, Kasımpaşalı taraftarların yürüyüşünü, çatışmaya davet diye yorumluyor.

İKİYE BÖLÜNDÜLER

Kulaksız'dan Okmeydanı'na doğru, minibüs yolu takip edilerek yüründüğünde, duvarlarda “Burak Can ölümsüzdür” ve “Burak Can kalbimizdesin” yazıları görülüyor. Bilhassa Burak Can Karamanoğlu gibi Giresun Alucralıların ağırlıkta olduğu Dörtyol'dan Çeşme Durağı'na kadar tüm dükkânların camlarını Karamanoğlu'nun resimlerinden yapılmış afişler ve Türk bayrakları süslüyor. Yol boyunca asılı AKP, Saadet Partisi ve MHP'nin flamaları muhitteki hâkim eğilimi gösteriyor. Karamanoğlu'nun ölümünden sonra CHP, ‘Çeşme'nin üstü'ndeki sol örgütlerin ‘hamisi' şeklinde görülüyor. Bu yüzden CHP bürosu yakılmış.