Oran: Türk'ü Çinliler Türkiye adını Venedikliler koydu

Oran: Türk'ü Çinliler Türkiye adını Venedikliler koydu

Prof. Dr. Baskın Oran A Haber'de Selin Ongun'un sunduğu Bi Sormak Lazım programa konuk oldu. eröre karşı çözüm süreci, "Türkiyelilik" kavramının tartışıldığı programda İlber Ortaylı'nın sözleri de tartışıldı.

''ERZURUMLUMLULUK OLUYOR DA TÜRKİYELİLİK NEDEN OLMUYOR''

Baskın Oran,''İlber tarih konusunda üstattır, ona hiç şüphe yok. Yalnız tabi siyaset bilimi farklı bir şey. İlber'in söylediği şuymuş "eğer bir kelime başka dillere çevrilemiyorsa bu palavradır." O zaman British kelimesinin çevirisi yok o ne olacak? British işte Türkiyeli demek. Çünkü British'in altında İskoçlar, İrlandalılar, Galliler ve İngilizler var. Aynen Türkiyelinin altında, Çerkez'i, Arap'ı, Kürt'ü, Zaza'sı, Türk'ü, Arnavut'u, Ermeni'si, Rum'u olduğu gibi. Ayrıca ben fevkalade merak ediyorum. Erzurumluluk oluyor da Türkiyelilik neden olmuyor?'' dedi.

Oran: Türk'ü Çinliler Türkiye adını Venedikliler koydu

Oran: Türk'ü Çinliler Türkiye adını Venedikliler koydu

''TÜRK ÜST KİMLİĞİ PARÇALAYICI OLDU''

Oran sözlerini şöyle sürdürdü; ''Mesele bilimsel olarak şudur; üst kimlik eğer alt kimlikler tarafından kabul edilirse birleştirici, reddedilirse parçalayıcı olur. 1924 Anayasası'ndan bu güne kadar kullanılan Türk üst kimliği fevkalade parçalayıcı oldu. Üst kimlikler iki kritere göre saptanabilir. Bir kan kriteri, etnik kriter. İkincisi toprak kriteri teritoryal kriter. Türk bir etnik kritere göre saptanmış bir üst kimlik adıdır, Türkiyeli teritoryal ölçüte göre saptanmış üst kimliğin adıdır. Onun için Türk parçalayıcıdır, Türkiyeli birleştiricidir.

''TÜRK ADINI ÇİNLİLER VERDİ, TÜRKİYE ADINI VENEDİKLİLER''

Zaten Türkiyeli kelimesi Türk'ten gelmiyor mu? Geliyor. Ama Türk adını da, Türkiyeli adını da Türkler koymadı. Türk adını Çinliler verdi, Türkiye adını da Venedikliler koydu. Bunda ne var? Bazı halk ve topraklar dışarıdan adlandırılır.

''İLBER'İN HAMURU ULUSALCI''

İlber'in hamuru ulusalcı. Burada siz Türk unsurunu o yukarıdaki tahta mı tutmak istiyorsunuz, yoksa herkesin bulunduğu yere eşitliğe mi getirmek istiyorsunuz. Benim felsefemle İlber'in felsefesi farklı. Onun için ben Türkiyeliyi birleştirici buluyorum o saçma buluyor.''

Oran: Türk'ü Çinliler Türkiye adını Venedikliler koydu