Osmangazi'nin maliyetiyle ilgili bir hesap daha
ensonhaber.com

Ramazan Bayramı'na yetiştirilen Osmangazi Köprüsü bayramda ücretsiz olarak hizmet verdi, özellikle İstanbul'dan Ege kıyılarına giden yolcular için büyük kolaylık sağladı.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Osmangazi'nin yapıldığı günden beri bitmeyen tartışma konularından biri de ücretleri. Köprüden geçiş ücretleri 1'inci sınıf araçlar için 88,75, 2'nci sınıf 141,95, 3'üncü sınıf 168,60, 4'üncü sınıf 223,60, 5'inci sınıf 282,15, 6'ncı sınıf araçlar için ise 62,10 TL olarak uygulanıyor.

Osmangazi'nin maliyetiyle ilgili bir hesap daha

MALİYET ELEŞTİRİLERİNE FARKLI BİR BAKIŞ

Köprünün maliyetiyle ilgili tartışmalar da devam ediyor. Bazı gazeteler, devletin firmaya garanti ettiği "Günlük 40 bin araç geçişi" yüzünden, devletin 40 bini tamamalamak için firmaya araç başına para ödemesinden dolayı hazineden milyonlar çıkacağını savunuyor. Aynı gazeteler, hazineden, köprüyü yapan firmaya çıkan paralar yüzünden "Köprüden geçmeyen de para ödeyecek" manşetleri atıyor.

Oysa olay biraz daha farklı. Bir hesaba göre, köprüden hiç araç geçmese bile, devlet ancak köprünün maliyeti kadar parayı firmaya 17 yılda ödemiş oluyor. Yani devlet hiçbir araç geçmese dahi, özel sektöre yaptırdığı köprünün parasını 17 yılda taksit taksit ödemiş oluyor.

İsmail Cesur'un Twitter'da yaptığı hesap şöyle:

Osmangazi'nin maliyetiyle ilgili bir hesap daha

Başbakan Yıldırım'dan Osmangazi hesaplaması VİDEO

Havadan görüntülerle Osmangazi Köprüsü VİDEO