Ovacık altın madeni 10 bin köylüyü tehdit ediyor

bergama

Akşam gazetesi'nin haberine göre; Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Akın İpek'e ait Koza Altın'ın İzmir'in Bergama İlçesi'nde 10 yıldır işlettiği Ovacık Altın Madeni'nde çevre felaketi yaşanıyor. Geçen cuma günü madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan borunun patlaması üzerine tonlarca siyanürlü atığın Narlıca Köyü deresine boşaltıldığı iddia ediliyor. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Koza Maden’in çevreye verdiği zarar nedeniyle bölgede kanser vakalarının arttığını söyledi.

16 KÖY, 10 BİN KÖYLÜ RİSK ALTINDA

Her biri 10 futbol sahası büyüklüğündeki 3 siyanürlü atık havuzunun üstünü kapatması gereken Koza Maden’in hiçbir kurala uymadığını iddia eden Engel, "ÇED raporuna göre Koza Maden’in Ovacık’ta 7-8 yıl çalışma yapıp gitmesi gerekiyordu. Ama bölgede cevher kalmadığı halde çalışmalarını bitirmiyorlar. Tabiri caizse bir nükleer bombanın üzerinde oturuyoruz. Şirketi denetlemesi gereken kurul yetersiz çalışıyor, çay kahve içerek sahaya inmeden denetim yapıyorlar. Bu madenin çevresinde 16 köy ve 10 bin nüfus yaşıyor. Yargı kararı olmazsa buraya atıklarını dökeceklerdi. Umarız tahliller kötü gelmez, risk altındayız" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DA TEPKİLİ

Gelişmelerden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de rahatsız. Geçen pazartesi günü eski bir maden çalışanının ihbarı üzerine denetim ekibi gönderdiklerini anlatan Gönenç, şunları söyledi:

"Dere yatağı ve civar topraklardan numune aldık. Denetime bizzat ben de katıldım. Koza Maden yetkilileri numunelerin teslim edilmesi için İzmir'e kadar eşlik etmek istemişler. Hatta belediyeye gelip numunenin tehlikeli olduğunu söylemişler. Bana bu gayretleri olası bir olumsuz rapora kılıf hazırlama çabası olarak göründü."