Dışişleri Bakanı Fidan: AB, Türkiye için karar vermeli
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı'nın TBMM Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtladı.

Avrupa Birliği üyeliği sürecinde Türkiye açısından bir değişiklik olmadığına vurgu yapan Bakan Fidan, şunları söyledi:

"Bizim AB üyeliğimizde bir değişiklik yok"

Bizim AB üyeliğimizde bir değişiklik yok. Bizim AB üyesi yapılıp yapılmayacağımız meselesi teknik bir konu değil. Onun altını çizelim. Çekirdek ülkelerin karar verecekleri bir konu.

Avrupa şuna karar vermek zorunda; Türkiye ölçeğinde bir ülkeyle, Müslüman bir ülkeyle ben yeni bir birlik kurmak istiyor muyum?

"Biz kategorik olarak PKK'nın düşmanıyız"

Kategorik olarak devletimiz Kürt düşmanlığı yapıyor gibi algı oluşturuyorlar. Biz bunu tümüyle reddediyoruz. Biz kategorik olarak PKK'nın düşmanıyız. Bu zevk olarak geliştirdiğimiz bir düşmanlık değil.

Gazze'den tahliyeler

İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'den tahliyelere ilişkin son verileri paylaştı. Yapılan insani yardım ve girişimleri anlattı.

Bakan Fidan şunları söyledi:

"170 vatandaşımız ve yakınının Gazze’den çıkışı sağlanmıştır. 983 vatandaşımızın ve aile yakınlarının Gazze'den Refah Sınır Kapısı'ndan tahliyesi için İsrail ve Mısır makamları ile çalışmalarımız sürüyor. Gazze'den çıkışlarını sağladığımız 27 hasta ve 12 refakatçi Ankara'ya getirilmiş, 61 hasta ve 49 refakatçi de dün akşam Mısır'a geçirilmiştir. Şimdiye kadar 11 uçak dolusu insani yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmak üzere Mısır’a göndermiş bulunuyoruz."

"Batı moral üstünlüğünü kaybetti"

Bakan Fidan İsrail'e sert tepki göstererek şunları söyledi:

"Gazze'nin topyekün hedef alınması, camilerin, okulların, hastanelerin bombalanması karşısında sessiz kalamayız, kalmayacağız. Artık Batı bu noktada moral üstünlüğünü tamamıyla kaybetmiş durumdadır. Buradan sonra gidecek bir yer de yoktur"

"Çözüm iki devlet arasında olacak"

Fidan, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm için de 'eşitlik' vurgusu da yaptı.

Bakadan Fidan, "Şayet bir müzakere olacaksa bu iki toplum arasında değil iki devlet arasında olacak. Masaya oturmadan önce iki tarafın da statüleri eşitlenecektir." ifadelerini kullandı.