AA & Ensonhaber

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze Şeridi'ndeki vahşetin bir an önce durdurulması gerektiğini belirterek uluslararası toplum ile G20'yi ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya çağırdı.

Fidan, Ukrayna'daki savaşın ikinci yılının geride kaldığını hatırlatarak Türkiye'nin tarafların diplomasiye dönerek müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmalarını umduğunu ve bu yöndeki girişimlerini devam ettireceğini aktardı.

Uluslararası toplumun küresel eşitsizlik ve adaletsizlik, ekonomik kırılganlıklar, çevresel sorunlar ve yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin getirdiği birçok sınamayla da karşı karşıya olduğunu belirten Fidan, küresel diplomasi ve G20'nin tüm kriz alanlarında ortak inisiyatif geliştirmesinin önemine dikkati çekerek tüm tarafları küresel barış ve güvenlik için çalışmaya davet etti.

Antony Blinken ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede Gazze konusunda tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Ukrayna'daki savaş, NATO'nun genişleme süreci, Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmeleri ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmede ilerleyen dönemde düzenlenecek üst düzey ziyaretlerin takvimi konuşuldu.

Gazze diplomasisi

Hakan Fidan ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Bolivya Dışişleri Bakanı Celinda Sosa Lunda ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Fidan ile Baerbock görüşmesinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınırken Fidan, Gazze'de yaşanan vahşetin sonlandırılmasına yönelik atılabilecek somut adımlara yönelik Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Fidan ile Sosa arasındaki görüşmede de özellikle savunma sanayisi, sağlık ve kültür alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde mutabık kalındı ve ikili ticareti artıracak adımlar değerlendirildi.

Fidan ile Şukri'nin görüşmesinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'ı ziyareti sırasında imzalanan ortak bildiri doğrultusunda ilişkilerin daha da ilerletilmesi için atılacak adımlar ele alınırken Gazze'deki durum konusunda siyasi alanda yapılabileceklerin ve daha fazla insani yardım ulaştırılması için alınması gereken tedbirler, bölgesel konular ve Libya'daki süreç gündeme geldi.