Ruhat Mengi'den Oktay Ekşi'ye destek

Ruhat Mengi'den Oktay Ekşi'ye destek

Hürriyet Gazetesi Başyazarıyken, bir yazısında AKP için "Bunlar analarını da satarlar" diye yazan Oktay Ekşi, Hürriyet gazetesinden istifa etmişti. Gazeteden istifa eden Ekşi, basın konseyindeki görevini bırakmadı. Bir süre önce medyanın en çok tartıştığı konu haline gelen Ekşi, yeniden gündemde.. Geçtiğimiz salı günü Kılıçdaroğlu, Ekşi'nin göğsüne CHP rozeti taktı.. Yeniden eleştirilerin odağına oturdu. Vatan gazetesi yazarı Ruhat Mengi, bugün Oktay Ekşi'yi köşesine taşıdı.. Oktay Ekşi'yi eleştirenlere "Oktay Ekşi'nin başka seçeneği var mıydı?" diye soruyor..

ANLAMSIZ SUÇLAMA

Hürriyet Gazetesi eski Başyazarı Oktay Ekşi "CHP'ye üye oldu diye" hemen belli bir kesim medyada klan faaliyeti başlatıldı ve onun kararı çalıştığı eski medya grubu ile ilişkilendirilerek "Bakın işte onlar da CHP yandaşı, bu da ispatı" havasına girildi. Ki Türkiye'de medyanın getirildiği dehşet verici bölünmüşlük içinde, medyanın çok büyük kısmının iktidara çok yakın isimlerin elinde olması, gazetecilerinin de bu partinin üyesi gibi çalışması, geriye kalan medyanın ağır siyasi baskılar altında bırakılması düşünüldüğünde son derece anlamsız bir suçlama.. Hem de hiç şüphesiz.

GAZETECİLER İŞ BULAMIYOR

Nereden mi eminim? Bakın bakalım; sadece siyasi iktidarın "ülkenin geleceği açısından hatalı bulduğu eylem ve söylemlerine" eleştiri getirdiği, sorguladığı ve böylece gazeteciliğin asıl amacını gerçekleştirdiği için baskılarla bitirilen TV programları, işlerinden edilen gazeteciler tekrar başlayacak TV kanalı veya gazete bulabiliyorlar mı?

BİR CUMHURİYET BİR DE SÖZCÜ VAR

En ünlü köşe yazarları bile "Sözcü ile Cumhuriyet dışında" çalışacak gazete bulabiliyor mu? Hani "çok seslilik" vardı, hani "düşünce ve ifade özgürlüğü" vardı, eleştirmek hele de "halkın gözü, kulağı" denilen gazetecinin eleştirmesi "demokrasinin en temel hakkı"ydı, ne oldu bunlara? Yıllarca "demokrasi, insan hakkı" diye atınca mangalda kül bırakmayanların bu ancak 'aleni baskı rejimlerinde görülecek' tablo için söyleyecekleri hiçbir şey yok da mı susuyorlar, yoksa konuşamayacakları için mi?

ONLAR DA YAZAR KADROLARINI DOLDURDU

Oktay Ekşi (veya aynı çizgide bir başka gazeteciyi düşünün) hayatı boyunca kendi görüşleri doğrultusunda yazarak görevini yapmış. Sonra yıllarca çalıştığı gazeteden ayrılmış, bilin bakalım bundan sonrası için önünde kaç seçenek var? Kim olursa olsun, eğer şanslıysa en fazla iki.. O gazeteler de artık yazar kadrolarını doldurduğu için büyük ihtimal hiç yok.

GERGEF Mİ İŞLESİN?

Peki ne yapacak? Hayatının bundan sonrasını bir mucize umarak mı geçirecek yoksa el el üstüne koyup köşesine mi çekilecek? Ülkesine ancak böyle katkıda bulunabileceğine, siyasi gazetecilikte edindiği deneyimle alıştığı çizgide yaşamını ancak böyle sürdürebileceğine, tek şansının bu olduğuna inanıyorsa siyasete girmeyi düşünmesi, bunun için de elbette 'görüşlerine en yakın bulduğu' partiyi seçmesi en doğal çözümdür.

SAÇMA VE TUTARSIZ BİR GAYRET

Bu nedenle de onun CHP'ye girmesini "geçmişte çalıştığı medya grubuyla ilişkilendirmek" kadar saçma ve tutarsız bir gayret olamaz. Üstüne üstlük "siyasetçi danışmanlarının gazetecilik yaptığı, iktidarı destekleyen gazetecilerin devlet televizyonunda 'sıfır reytingli' programlarla haftada binlerce lira topladığı, Demokrat Yargı derneğinde yıllarca iktidara hizmet için çalışmış isimlere üniversitelerde akademik kariyer imkanı sunulan" bir ülkede daha da büyük saçmalıktır bunu tartışmak.

HADİ İŞİNİZE

Eleştiri yapması gereken her durumda dut yemiş bülbül gibi susan, medya baskıları bu hale gelene kadar gık çıkaramayan ama bu konuya yüklenenlere "Hadi işinize, insanın kafasını bozmayın" demekten başka söylenecek söz yoktur.

FEHMİ KORU'NUN KALEMİNDEN OKTAY EKŞİRuhat Mengi'den Oktay Ekşi'ye destek