O bir

Yıllardır sofralarımızdan eksik etmediğimiz boza, tıpkı Türk kahvesi gibi kalpleri ısıtıyor ve sohbetin koyulaşmasına destek veriyor.

Akşam yemeklerinden sonra yatmadan önce içilen boza, rahat bir uyku çekmenin de kilidini açıyor diyebiliriz. Vücudu rahatlatan boza, faydalarıyla dikkati çekiyor.

Faydalarına göz atmamız gerekirse;

1.B vitamini, fosfor, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin olan boza, vücudumuzun daha dayanıklı hale gelmesini sağlıyor.

2. Ayrıca boza; mide yanması, hazımsızlık, gaz problemleri ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir.

3.“Sıvı ekmek” olarak da adlandırılan boza, vücuda sıcaklık veren yüksek kalorili bir içecektir. Bu yüzden kış aylarında tercih edilir, üşümemek için.

4.Besin değeri ve kalorisi yüksek bir içecek oldan boza; kilo almak isteyenler, ergenlik dönemindeki bireyler, sporcular, gebeler ve emzirme dönemindeki anneler için tercih edilen bir enerji kaynağıdır.

5. Emzirme döneminde sütü artıran bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle annelerin kış aylarında boz tüketmesi oldukça önemlidir.

6. Niasin içeriğinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu ve iyileştirici de bir etkisi olduğu belirlenmiştir.

7. Kilo almak isteyenlerin başvurduğu içeceklerden birisidir. İştah açıcı özelliği sayesinde, zayıflıktan kurtulmak isteyenleri desteklemektedir.

8. Midenin yorulmasını önleyen ve bağışıklığı temizleyen boza, geçmeyen kuru öksürüğün de kökünü kazıyor.

9. Fermente probiyotik gıdalar, canlı mikroorganizmalar içermesi nedeniyle bağırsak mikrobiyatası ve genel sağlık üzerinde yararlı etkileri vardır.

Tüketim miktarı nasıl olmalı?

Bozanın tüketim noktasında dikkatli olmalısınız. Her şeyin fazlası zarar olduğu için, bozanın fazlası da zararlı olabilir.

Özellikle karbonhidrat içeriğinin yüksek olması sebebiyle; obezite ve diyabet hastalarının ve gestasyonel diyabeti yani gebelik şekeri olan bireylerin porsiyon kontrolünü bir uzman ile belirlemeleri gerekiyor.

Aynı zamanda yüksek fosfor içeriğinden dolayı da böbrek hastaları için olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu nedenle tüketmemek daha doğru olabilir.