Salih Kapusuz: Sayın Gül dönmek isterse herkes memnun olur

Salih Kapusuz: Sayın Gül dönmek isterse herkes memnun olur

Cumhurbaşkanı Gül'ün Ak Parti içindeki en yakın arkadaşlarından biri... Öyle ki Gül'ün, arabayla kendisini alıp gizlice Ankara turu bile attığı ortaya çıkmıştı. Ak Parti Halkla İlişkiler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Cumhurbaşkanı Gül'ün partiye yeniden dönüp dönmeyeceğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Bugün'den Seda Şimşek'e konuşan Salih Kapusuz'dan çarpıcı açıklamalar;

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, size göre de Meclis'te yaptığı konuşma ile siyasete döneceği mesajı verdi mi?

Siyasete devam ya da tamam kararını verecek olan Cumhurbaşkanımızın kendisidir. Biz vereceği her iki kararı da saygıyla yaklaşırız. Konuşmasının son bölümüne bakıp, siyasete döneceği niyetinde olduğu yönünde yorum yapanlar hayli çok.

Cumhurbaşkanı ile mesela İncek'te arabayla dolaşırken bu konuyu konuştunuz mu?

Biz millete hizmetle ilgili her konuyu paylaşırız.

Karar aşamasına geldiğinde sizinle görüş alışverişinde bulunur mu?

Zannetmem. Eğer soracak olursa da, bu ülkeye katkı sağlayacağına inandığım onca birikimi evinin odalarına hapsetmesini, uzak durmasını doğru görmeyeceğimi ifade ederim.

BAŞBAKAN DOĞAL ADAY

Cumhurbaşkanı adayınız kim?

Benim cumhurbaşkanı adayım, elbette AK Parti Genel Başkanı, Başbakanımız Erdoğan'dır. Siyasi geleneklerimiz, bugüne kadar politikada göstermiş olduğu performans ve yüksek başarısı Başbakanımızı zaten doğal aday olarak ortaya çıkarıyor ancak nihai karar kendisine aittir.

Cumhurbaşkanı Gül, 'Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olursa ben aday olmam' diye bugüne kadar neden bir açıklama yapmadı?

Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, 'Zamanı geldiğinde oturup konuşuruz' açıklamasını yaptıklarına göre, acele etmeden zamanının gelmesini beklemek doğru olandır. İşin özü ve esası gereği böyle bir açıklama olmaz.

Sizce Abdullah Bey, Tayyip Bey'in cumhurbaşkanlığı adaylığını destekler mi?

Aralarındaki hukuk göz önüne alındığında, hiç tereddüt göstermez. Aralarındaki hukuku Mevlana'nın sözü ile anlatayım: 'Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim. Olur ya kalp durur, akıl unutur. Ben dostlarımı ruhumla severim, o ne durur ne de unutur.'

AK PARTİ'DE KAHT-I RİCÂL YOK

Siz de Gül'ün partiye dönmesi gerektiğini düşünenlerden misiniz?

Abdullah Bey, Tayyip Bey ile birlikte AK Parti'nin kurucuları arasında. Siyasete dönmek isterse herkes memnun olur.

Neden? AK Parti içinden Abdullah Bey'den başka bir başbakan adayı çıkaramıyor mu?

AK Parti'de bir kaht-ı ricâl (adam kıtlığı) yoktur. Her arkadaşımız başbakan olabilir, o görevi hakkıyla da yerine getirir.

Gül'e yakın isimler, onun başbakanlığı için kamuoyu oluşturmaya mı başladı?

Böyle 'yakın- uzak' gibi ifadeler, doğru olmayan yaklaşımlar. AK Partili olan herkes AK Parti'ye ve AK Partililere sahip çıkar.

Yerel seçimde AK Parti yüzde 50'nin altında oy alırsa, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir tereddüt ortaya çıkar mı?

Yerel seçimlerle genel seçimlerin dinamikleri birbirinden çok farklıdır. İlk kez yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dinamiği ise çok daha farklı olacaktır. Her ay yaptığımız kamuoyu araştırmalarıyla kendi trendimizi çok iyi takip ediyoruz.

Şu anda yüzde 50-55 bandındayız. Yerel seçimler yerel seçimlerle, genel seçimler genel seçimlerle mukayese edilmeli. Yerel seçimde alacağımız oy oranı, bir önceki yerel seçimlerdeki oy oranımızla mukayese edildiğinde çok yükseldiği görülecektir.

ESKİMEYEN YENİNİN NEFERİYİZ

Sizce belediye başkanı adayı olurlarsa bakanların istifa etmesi gerekiyor mu?

Yasal olarak milletvekillerinin ve bakanların belediye başkanı aday olmalarında bir engel söz konusu değil. Ancak, siyasi etik açısından bakanlık görevlerinde bulunan arkadaşların istifa edip etmemesi gerektiğine parti yönetiminde karar veririz. "Haksız rekabetle seçimi kazandılar" dedirtmeyecek bir karar veririz. Birilerinin zannettiği gibi 3 dönemi dolan 73 milletvekilinin büyük ekseriyeti belediye başkanı adayı olmayacak. Çok az sayıda milletvekili, bakan arkadaşımızın belediye başkanlığına aday gösterileceğini düşünüyorum.

AK Parti içinden yenilikçi hareket doğar mı?

Asla böyle bir şey olmaz. Kurulduğumuz günden bu yana bu hayalle ömür tüketenler oldu. AK Parti'den bir yenilikçi hareket çıkmaz ama AK Parti'ye yeni isimler katılır, zaten katılıyor.

Geçmişteki tecrübelerden ders çıkararak, değişimi, reformu, yeniliği, dönüşümü kesintisiz sürdürmeliyiz. Şayet burada bir duraksama olursa toplum arayışa girer, bunun için sürekli pedal çeviriyoruz.

Yeni, eskidi mi?

Mevlana'nın "Dün dünde kaldı cancağızım yeni şeyler söylemek lazım" sözü hep kulağımıza küpedir. Bizler, hepimiz, bu davanın her ferdi aynı zamanda eskimeyen yeninin neferleriyiz. Eskimeyen yeninin ne olduğunu da, hakikati de biliriz.

HİZMET ETMEK DAHA ÖNEMLİ

Bayram ziyaretlerinde CHP heyeti biraz da muhalefeti tatmanızı istemiş.

CHP'ye iktidarı AK Parti, Tayyip Erdoğan verecek değil, millet verecek. Türkiye, AK Parti ile tarihinin en önemli istikrar dönemlerinden birini yaşıyor. Japonya'da Liberal Parti 54 yıl, İsveç'te Sosyal Demokrat Parti 65 yıl, Kanada'da Liberal Parti 78 yıl iktidarda kalmış.

Türkiye'de ise 1970-1980 arasında 10 yılda 12 hükümet, 1990'dan 2000'e kadar 10 yılda 9 hükümet değişmiş. Çok partili hayata geçildikten sonra ortalama her 2-2,5 yılda bir seçim, her 1-1,5 yılda hükümet değişikliği, her 10 yılda bir darbe yaşamışız. İlk defa 2002-2013 aralığında 11 yıldır AK Parti iktidarı var. AK Parti'yi, güveni, istikrarı bulmuş olan millet dört elle ona sarılıyor, AK Parti de bunun kıymetini bilmeli.

Muhalefeti özlediniz mi?

Muhalefet şerefli bir görevdir ancak iktidar olmak, hizmet etmek daha önemli.

HERKESiN ANKARA'DAKi DAYISIYIZ

Halkla ilişkilerden sorumlusunuz, AK Parti'nin halkla ilişkiler sırrı nedir?

Bütün teşkilatlarımız AK Parti İletişim Merkezi (AKİM) marifetiyle telefon, internet, faks, yüz yüze görüşmeler, SMS marifetiyle halkla iç içedir. Talepleri, tenkitleri, desteği her gün takip eder, sonuç olarak raporlar hazırlar ve ilgili birimlerimize sunarız. AKİM'e ulaşmış, bütün teklifleri, tenkitleri, talepleri, şikayetleri değerlendirmeye tabi tutarız.

Bazen hoşumuza gitmeyen sonuçlar da ortaya çıkabilir, bunları hiç görmezden gelmeyiz. Hemen gereğini yapmaya, telafi etmeye çalışırız. Başvuruların yüzde 98'ine geri dönüş sağlamışız. AKİM kurulduğu günden bu yana 1 milyon 652 bin 822 başvuru kaydedilmiş. Eskiden bir işin olabilmesi için "Ankara'da dayın olması lazım" denirdi, şimdi AK Parti Ankara'da herkesin dayısı. AKİM, 76 milyona açık bir kapı.

27 NİSAN'IN AĞIR HAVASINA MÜZİKLİ MÜDAHELE

'Meclis'e gittiğimde baktım ağır bir hava var. Herkes moralsiz. Bütün ışıkları yaktırdım, bir de güzel müzik açtırdım.'

27 Nisan bildirisi açıklandığında grup başkan Vekiliydiniz, darbe olmasından korktunuz mu?

Korku bizim kitabımızda yazmaz, bir tek Allah'tan korkarız. Genelkurmay'ın internet sitesine konulan açıklama, artık sahibine iade edilmiş bir muhtıradır. Danışmanım telefonla haber vermişti. Ülkem adına üzüntü duydum. Sabah Meclis'e, gruptaki odama gittim. Baktım ağır bir hava var, herkes moralsiz. Bu ağır havayı dağıtmak lazım diye düşündüm, çocuklara, "Bütün ışıkları yakın. Bir de güzel müzik açın" dedim.

Ardından da büyük bir pasta ısmarladım herkese. O negatif havayı moralle, müzikle yok ettik. Sonra Sadullah Bey (Sadullah Ergin) geldi, o da o zaman grup başkan Vekili idi. Kendi aramızda bir durum değerlendirmesi yaptık. Diğer grup başkanvekillerimiz, bazı milletvekillerimiz, bakanlarımız da geldiler.

Sonra zaten Cemil Bey de hükümet adına açıklamayı yaptı. Demokrasiye, Meclis'in yetkilerine açıkça bir darbe düzeneği kurulmuştu. Biz bunlara boyun eğmeyiz, zoru görünce şapkayı alıp, kaçıp gitmeyiz, milletin emanetine halel getirmeyiz.

Meclis İçtüzüğü'nü en iyi bilenlerdensiniz, Balyoz davasında cezası onanan Engin Alan'ın milletvekilliği sizce düşecek mi?

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü ne diyorsa o olacak. Bunlara göre düşmesi gerekiyor. Meclis Başkanı'nın yasal süreci işleteceğini düşünüyorum.

Bu durumda Ergenekon davasında mahkûm olanların da cezaları onanırsa vekillikleri düşer mi?

Sadece Ergenekon davasında değil KCK davaları için de emsal oluşturacaktır. Anayasanın bu konuda açık hükmü var. Anayasa'nın ilgili hükmü değişmedikçe Meclis'in yargı kararı üzerinde aksi bir tasarrufta bulunması mümkün değildir. Devam eden yargı süreçleri sonlandığında, kararlar kesinleştiğinde cezaları onanırsa aynı yol izlenecektir.

ERKEKLER SAKAL SERBESTLİĞİ İSTİYOR

AKİ­M'­e en çok han­gi ko­nu­da şi­ka­yet ge­li­yor?

Gün­de­me gö­re her ay şi­ka­yet­ler de mem­nu­ni­yet du­yu­lan ic­ra­at­lar da de­ği­şir. Me­se­la, de­mok­ra­tik­leş­me pa­ke­tiy­le il­gi­li AKİ­M'­e yüz­de 46 ora­nın­da öne­ri gel­di. Ka­mu­da ba­şör­tü­sü ser­best­li­ği­ne iliş­kin dü­zen­le­me çok bü­yük des­tek gör­dü. Ge­len tek­lif­le­re bak­tı­ğı­mız­da, ka­mu­da er­kek­le­re de ta­kım el­bi­se zo­run­lu­lu­ğu­nun kal­dı­rıl­ma­sı, sa­kal uzat­ma ser­best­li­ği­nin ge­ti­ril­me­si ilk sı­ra­da yer alı­yor. Di­ğer ko­nu­lar­da da ba­zı ta­lep­ler var.

Do­ğum iz­ni ve 3 ço­cuk des­te­ği ile il­gi­li dü­zen­le­me­nin bir an ön­ce ya­sa­laş­ma­sı is­te­ni­yor. Tra­fik si­gor­ta şir­ket­le­ri­nin son dö­nem­de ken­di ara­la­rın­da an­laş­ma ya­pa­rak va­tan­da­şa çok fa­hiş fi­yat­lar­da si­gor­ta yap­tık­la­rı yö­nün­de şi­kâ­yet­ler çok art­tı. Bun­lar gi­bi pek çok ko­nu var.

PROBLEM TEKKE VE ZAVİYELER

Aleviler ile ilgili bir çalışma yapılıyor, mesela cemevleri meselesi var. Bu konuda AKİM'e gelen bir talep var mı?

AKİM'i arayan Alevi vatandaşlarımız son açıklanan pakette Aleviler ile ilgili bir düzenleme bulunmamasından dolayı memnuniyetsizliklerini ifade ettiler. Bununla ilgili bakan arkadaşlarımız çalışmaları yürütüyor.

Tarih boyunca cemevi ile caminin kavgası olmamıştır, Hacı Bektaş da bunun somut örneğidir. Hacı Bektaş'ta cami ile cemevi yan yanadır. Biz kimin ne problemi varsa kendi problemimiz sayarız. Cemevleri ile ilgili yasal olarak problem Tekke ve Zaviyeler Kanunu'ndan geliyor.