Şantiyelerde güvenlik sistemi kullanılmalı

3

Bir ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri olan inşaat sektörü, risk faktörünün en yüksek olduğu sektörlerden de biri aynı zamanda.

Ekonominin hayat damarlarından biri olan inşaat sektörü risk analizi açısından ele alındığında şantiye sahasında yaşanan maddi ve manevi kayıplar dikkat çekiyor. Şantiye yönetimini meşgul eden konuların başında fiziki kazalar, malzeme kaybı, iş makinesi kazaları ve yetersiz işaretleme yer alıyor.

MADDİ KAYBA NEDEN OLUYOR

Bakır, demir, hurda, kutu profil, kablolar ve ince inşaat malzemeleri ise şantiye sahalarından çalınan malzemelerin başında geliyor ve yüksek tutarda maddi kayba neden oluyor. Doğrudan işverenin sorumluluğunda olan güvenlik konusunda gerekli eğitimleri verdiniz ve saha çalışmaları başladı.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun mu hareket ediliyor, taşeron firmalar kontrol ediliyor mu, saha içi teknik ekipmanlar doğru kullanılıyor mu? Bunu kontrol etmenin, denetlemenin hatta sorunları gidermenin yolu teknolojiden kısaca şantiye içi uygun güvenlik sistemlerinden geçiyor.

2015 YILINDA YÜZDE 4,5 BÜYÜME

Küresel mali piyasalardaki dalgalanmalara rağmen, ülkemizde geçen yıl yüzde 3 büyüyen inşaat sektöründe 2015 yılında yüzde 4.5 büyüme, inşaat malzemeleri sektöründe ise 4.5-5 oranında bir büyüme öngörülüyor.

İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek için faaliyet gösteren ve yeni yapılarda ileri seviye güvenlik sistemlerinin kullanıldığı inşaat sektöründe, şantiye sahalarına aynı özen gösterilmiyor. Zaman zaman gündem oluşturan işçi kazaları gibi sahada yaşanan maddi kayıplar da dikkat çeken miktarlara ulaşabiliyor. Ama yapılacak çok şey var.