Şimşek: THY'nin tekelini kırdık

Şimşek: THY'nin tekelini kırdık

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile özel uçakla Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Pegasus Hava Yolları'nın Batman-İstanbul uçuşlarının başlaması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Batman Havaalanı VIP Salonu'nda düzenlenen törende Bakan Şimşek, Ali Sabancı, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve Vali Ahmet Turhan, Pegasus tarifeli uçağıyla Batman'a inen ilk yolcuları karşıladıktan sonra uçağa binerek fotoğraf çektirdiler.

Bakan Şimşek, törende yaptığı konuşmada, Sabancı'ya Batman'a uçuş seferlerini başlattığı için teşekkür ederek, Pegasus'un Batmanlı vatandaşlara ilave seçenek sunduğunu söyledi.

Pegasus'un ülkede özgür bir modelin öncüsü olduğunu ifade eden Şimşek, ''Allah razı olsun onlardan. Çok da başarılı oldular. Mütevazılar ama büyük bir başarı hikayesi bu. Son yıllarda özel sektör dinamizmine örnek verilmek istense bunlardan biri havacılık sektörü olur. Bunlar içerisinde de 'Pegasus'. Türkiye'ye katma değer ürettikleri ve istihdam yarattıkları için de ayrıca teşekkürü borç biliyoruz. Maliye bakanları biraz hesap yaparlar. Batman'da yıllık 3 milyon kişi kapasiteli bir hava alanı yaptık. 126 kişi istihdam ediyoruz'' dedi.

''Havacılık sektörü Türkiye'de büyük bir çıkışta''

Bakan Şimşek, Türkiye'de yolcu ve uçuş sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, bunun Türkiye'de uçuş ve uçulan hava alanı sayısının da katlandığını gösterdiğini söyledi.

Artık, seçenek, verimlilik ve rekabetin olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

''Havacılık sektörü Türkiye de büyük bir çıkışta. 2002 yılında ülkemizde uçan yolcu sayısı yaklaşık 33 milyon kişi idi, şimdi ise yaklaşık 118 milyon kişiye ulaştı. Muazzam bir artış. Fiyatlardan bahsetmiyoruz, yolcu sayısından bahsediyoruz. AK parti olarak iktidara geldiğimizde THY güçlü bir tekeldi. İç hatlarda başka uçuşlara izin vermiyordu. Biz bunu kırdık. 'Rekabetin önündeki bütün engeller kalktı' diyemeyiz. Bu tekelciliği biz kırdık. Vatandaşa hizmeti getirdik. Ülkemiz ve vatandaşımız bundan kazançlı çıktı. Çünkü seçenek var, rekabet var, verimlilik var. Temelde verimlilik olmadan kişi başına milli geliri ve refahı sürekli artırmanın imkanı yoktur. Sadece istihdamı arttırarak bunu yapamayız. Kaynakları daha verimli kullanmamız lazım. İşte Pegasus'un getirdiği şey bu. Rekabetle birlikte yenilik. THY'yi de zorladı. Çünkü farklı ve özgür bir model. Bu nedenle Türkiye'de havacılık sektörü çok gelişti. Binali Bey burada olsaydı, 'Biz hava yolunu halkın yolunu yaptık' derdi. Hakikaten öyle. Ben buranın küçük bir köyünde doğdum. İlk defa Ankara'ya giderken uçak falan yoktu. Böyle bir seçenek yoktu. O zamanlar trenle yolculuk yapardık. Yanlış hatırlamıyorsam 32 saat yolculuk yapardık. Otobüs yolculukları 16-18 saat ve o zamanlar sigara yasak değildi. Aman Allahım ne dumanlar tüterdi. Hiçbir seçeneğiniz yoktu. Çok şükür bugün hava alanlarında sigara içilmiyor, bu da ayrı bir devrim. Değişim ve dönüşümün başındayız. Türkiye'de değişim ve dönüşümü çok daha derinleştirerek reform sürecine devam etmeliyiz. Bizim bütün derdimiz bu.''

''Batman bütün sektörlerde gelişiyor''

Şimşek, Batman'ın hızla geliştiğini, üretim ile de yavaş yavaş ön plana çıktığını ifade ederek, bu yönde büyük mesafe katedildiğini söyledi.

''Bizim derdimiz Türkiye ekranında Batman'ın yarattığı ürünler, verdiği hizmetler, bilime yaptığı katkıyla gündeme gelmesidir. Terörle ve huzursuzlukla değil'' diyen Şimşek, bu yönde de büyük bir mesafe alındığını belirtti.

SABANCI'YA KÜRTÇE TEŞEKKÜR

Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcıya bedava arsa verdiklerini belirten Şimşek, ''Bir olalım, birlik olalım. Kardeşliğimizi güçlendirelim. Memleket daha neler olur, neler. İnşallah buradan uluslararası uçuşlar da başlar. Ben inanıyorum. Biz geldiğimizde 26 tane faal hava alanı vardı. Çok şükür bugün 50'ye yakın faal hava alanı var. Yeter ki biz büyük düşünelim. Buradan İzmir, Antalya ve yurt dışına da uçuşlar olacaktır. Yeter ki inanalım. Kenetlenelim'' dedi.

Bakan Şimşek daha sonra Ali Sabancı'ya Kürtçe ''Allah razı olsun'' dedi.

Sabancı da Bakan Şimşek'e maket uçak hediye etti.

''Artık tekel kırılıyor''

Sabancı, 1 Haziran'dan itibaren Batman uçuşlarına başladıklarını ifade ederek, hayırlı olmasını diledi.

Batman seferlerinin ''Diyarbakır Hava alanı bakıma girdi'' diye 1 Eylül'de bakım bittiği zaman durmayacağını belirten Sabancı, ''1 Eylül'den sonra da Batman'da kalmaya devam edeceğiz. İlk 2 haftada yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu anladık. İlk haftada doluluk oranı yüzde 90. Bu çok önemli bir nokta. Batman seferleri, Batman halkı ve ticaret yapanlar için çok önemli. Artık tekel kırılıyor. Bu bir arz talep meselesidir'' diye konuştu.

Bakan Şimşek'e teşekkür eden Sabancı, "Bize dokundunuz, biz de Batman'a dokunacağız'' dedi.

Bakan Şimşek ve Ali Sabancı, törenin ardından Demiryolu köyündeki Kazımkarabekir İlköğretim Okulu'nda düzenlene karne dağıtım törenine katıldı.

Törende, çocukluk günlerini hatırladığını belirten Şimşek, Sabancı ile karne dağıttığı çocuklara çeşitli hediyeler verdi.