Somalı kadınlar hayata ''mis gibi'' tutundu

somalı kadın

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen bir kermese katılan Somalı kadınlar, kömür isinden kurtularak yeni bir iş kapısı olan sabun üretimine geçtiklerini ifade etti.“Kömürün İsi, Sabunun Misi” projesi kapsamında Yakaköy Dibeklihan’da düzenlenen kermese katılan Somalı kadınlar, el emeği ile yaptıkları sabunları satışa sundu. Kömür işinin sadece erkeklere kaldığını ifade eden Somalılar, sabun yapımının daha temiz olduğunu ve kömür isinden kurtulduklarını söyledi.
Somalı kadınlar hayata ''mis gibi'' tutundu
Yasemin Tutal, İnci Vakfı’nın destekleriyle başlayan projeyle Somalı kadınları sabun yapım işine teşvik ettiklerini belirterek, “Soma’da yaşanan facia ve zeytin ağaçlarının bir gecede termik santral için yerinden sökülmesi beni çok etkilemişti.

Soma’ya bağlı Yırca köyüne gittiğimizde, oradaki kadınların kamyonların altına girip kömür topladıklarını gördük. Bunun üzerine farklı bir ekmek kapısı olsun diye bu projeyi başlattık. Şu an 37 kadın, sabun üretimi yaparak kendilerine gelir sağlıyor.” dedi.

Somalı kadınlar hayata ''mis gibi'' tutundu

Kermeste satış yapan Yırca köyünden Fatma Saygılı ise, “Biz santralin atık kömürlerini topluyorduk. Birkaç çuval yapıp hem satıyorduk hem de yakıyorduk. Bu projeyi sağladılar ve çok mutlu olduk. Bodrumlulara da teşekkür ederim, bizi buraya çağırdıkları için. Köyümüzde şu an mutluyuz ama ağaçlarımız kesildiği için üzgünüz.

Kömür işi bize ağır geliyordu ama artık erkekler gidiyor kömüre. Biz daha temiz bir iş yapıyoruz artık, sabun üretiyoruz. Hava pis olduğu için birçok kişi de kanserden öldü. 301 işçimizi kaybetmenin acısını yaşarken şimdi bir de santraller çıktı, onun üzüntüsünü yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.


Tanesi 5 liradan satılan el yapımı sabunlar, kermese gelenler tarafından yoğun ilgi gördü.