Taha Akyol Öcalan'ın çatı partisini yazdı

Taha Akyol Öcalan'ın çatı partisini yazdı

Hürriyet yazarı Taha Akyol, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan verdiği talimatla kurulacak çatı partisini yazdı. Apo'nun dediğine göre bu çatı partisi Mahir Çayan'ın mirası olacak. Fakat Taha Akyol'un merak ettiği, 'Bu partinin BDP'den ne farkının olacağı' sorusu. Hürriyet yazarına göre söz konusu partinin BDP'den hiçbir farklı olmayacak.

ÇAYAN'IN MİRASI ÇATI PARTİSİ

İşte Akyol'un temas ettiği gerçekler;

Çatı partisi? Öcalan yeni bir parti kurduruyor, bu parti 'çatı partisi' olacak, fakat temel sorun çatının altında kimlerin yer alabileceğidir. Öcalan'ın kendisi bunun işaretini veriyor, bu işaret 'Mahir Çayan'ın mirası'dır.

Öcalan'ın İmralı'da söylediklerini BDP'li İdris Balüken aktarıyor:

'Ben Mahir Çayan'ın çizgisiyle, onun sempatizanlığıyla başladım bu mücadeleye. 40 yıldır Mahir'in çizgisinin kavgasını yürütüyorum. Mahir'in bana verdiği bir emanettir ve ben 40 yıllık süre içerisinde bu emaneti kavga boyutu ile en iyi şekilde yerine getirmek için uğraştım. Şu anda da bu emaneti teslim ediyorum.' Emaneti kime teslim ediyor, yeni kurulacak HDP (Halkların Demokratik Partisi) adlı çatı partisine.

ÇAYAN VE THKP-C

Mahir Çayan'ı bilmeyen okurlar olabilir. 1960'ların sonlarında THKP-C adlı silahlı Marksist-Leninst örgütün lideriydi. 'Şehir gerillası' kurarak silahlı çatışmalara girmişler, adam kaçırmışlardı. 1972'de kaçırdıkları İsrail Konsolosu Elrom'u öldürmüşler, kendileri de çatışmada ölmüşlerdi. BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Çayan'ın yol ve silah arkadaşıydı.

KİM KATILIR BU PARTİYE?

Şimdi 'çatı partisi'ni kurmak için Sırrı Süreyya ve Sabahat Tuncel'le birlikte istifa ettiler. Bu durumda, kurulacak olan 'çatı'nın BDP'den ne farkı olacak? Bu isimlerle ve BDP'den katılacak başka isimlerle kurulacak 'çatı'nın altına kimler girer? Eski Marksist-Leninist gelenekten katılmalar olsa bile bu neyi değiştirir?