Tazelenmek için Malatya

Şehri ziyaret eden Akgün Akova, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Malatya'da yaşadığı tecrübeleri anlattı.

Tazelenmek için Malatya

MALATYA'NIN HER DERDİNE DEVA KAYISISI

Benim için Malatya şair Cevat Çapan'ın dizeleriyle başlar: "İster izinle dönelim gurbetten / tahta bavullarımızda Malatyalı Fahri'nin plakları..." Sonra adı efsaneye dönüşmüş olan Fahri Kayahan'ın içli sesi türküler söylemeye başlar: Ayrılık Ateşten Bir Ok, Sarı Kurdelem Sarı, Karadır Kaşların Ferman Yazdırır, Şu Dağları Delmeli...

Malatya'dan görüntüler

Bu yüzden, Malatyalıların ona duydukları sevgi nedeniyle adını verdikleri geniş bulvardan geçmeden kentin merkezine girmiyorum. Ağaçların neredeyse yeşil bir tünele çevirdiği Kanalboyu Caddesi'nden sonra Kernek Meydanı'na varıyorum. Coşkun sular merdivenlerden iner gibi akıyor. Dev bir ahşap değirmenin balkonunda çay içerken Malatya'nın modern yüzünü seyrediyorum; kahkahalar atarak yürüyen üniversiteli gençler, şelalenin önünde selfie çeken çiftler, yan masada küçük kızına masal kitabı okuyan anne... Kitabın kapağında yazarın adını görünce gülümsüyorum. "Ah!" diyorum, " Sevgili Eflatun Cem Güney! Hekimhanlı Masalcı Baba! Anadolu halk kültürüne verdiğin emek boşa gitmemiş bak, hemşerin olan bir çocuk senin masallarını dinliyor. Akla şifa senin masalların. Malatya'nın her derde deva kayısısı gibi…"

Tazelenmek için Malatya

MASAL KAHRAMANLARININ ADINA BENZİYOR

Güney derlediği masallarda az gitmiş uz gitmişti. Bu "miş" uyağı, aklıma ister istemez "mişmiş"i getiriyor. Bir masal kahramanının adına benziyor sanki, ama Malatyalılar "mişmiş" diye kayısıya diyorlar! Ağacını dikeceklermiş. Büyüyecekmiş. Meyve verecekmiş. Soğuk yemeyecekmiş.

Tazelenmek için Malatya

DÜNYANIN HER YERİNDE YOLLANACAK

Dolu inmeyecekmiş. Elleri para görecekmiş! Malatyalıların dünyasında önemli bir yeri var bu meyvenin. Reçeli, döneri, kebabı, kompostosu hatta çikolatalısı bile yapılıyor. Çekirdeğinin unundan da kurabiye... Temmuzda toplanan kayısılar renklerinin sararması için islim odalarına sokulup kükürtlenecek, sonra seren yerlerinde kurutulacak. Bahçeler, meydanlar altın rengine bulanacak. Sonra kasalanıp dünyanın her yerine yollanacak.

Tazelenmek için Malatya