ensonhaber.com

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 18 Ocak gecesi saat 00.49'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıktı.

Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Space-3 misyonu çerçevesinde 14 gün boyunca uzayda kalacak.

Crew Dragon kapsülü, astronotları taşıyarak yaklaşık 36 saatlik bir yolculuğun ardından Türkiye saati ile öğleden sonra 13:42'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na varış yaptı.

Kapsül, istasyonun Harmony modülüne bağlanan ileri bir noktaya başarıyla yanaştı.

Kapaklar 90 dakika sonra açılacak

Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenen Crew Dragon kapsülünün kapaklarının, kenetlenme işleminden yaklaşık 90 dakika sonra açılması bekleniyor.

Kapakların açılmasıyla birlikte Alper Gezeravcı ve diğer üç astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'na adım atmış olacaklar.

Ax-3 görevi, Houston merkezli Axiom Space tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na düzenlenen üçüncü mürettebatlı uçuşu temsil ediyor.

Ax-3 ekibi uzay istasyonunda neler yapacak

Ax-3 mürettebatı, 14 gün boyunca istasyonun mevcut sakinleriyle birlikte yaşayacak ve çalışacak.

Axiom'un ilk iki mürettebatlı görevinde yer alan çalışmaların büyük bir kısmı, insanlı uzay uçuşu ve mikro yerçekimi ortamlarında yaşanabilirliğe odaklanmıştı. Bu eğilimin şimdiki görevde de devam etmesi bekleniyor.

Ax-3 ekibinin araştırmaları, uzay içi inşaat ve montajlara yönelik çıkarımlar içeren, yüksek mukavemetli alaşımlarla yapılan robotik deneyleri içerecek.

Son olarak; fizik, biyoloji ve mikro yerçekimine ilişkin daha birçok araştırma yürütülecek.