AA & Ensonhaber

Teknolojide yaşanan baş döndürücü yeniliklere bir yenisi daha eklendi.

Beynine çip takılan felçli hasta, düşünce gücüyle bilgisayarda satranç oynadı.

ABD'de yaşayan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, bir dalış kazası sonrası omuz altı felç geçirdi. Ancak, bu duruma rağmen, Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirdi ve dizüstü bilgisayarında satranç oynamayı başardı.

Elon Musk, geçen ay deneklerin bilgisayar farelerini kontrol edebileceklerini duyurmuştu.

"Bir gün sonra taburcu oldum, bilişsel bozukluğum yok"

Arbaugh, X'te yayınlanan bir video sırasında, implant prosedürüne atıfta bulunarak "Ameliyat son derece kolaydı. Gerçekten bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Herhangi bir bilişsel bozukluğum yok." dedi.

Uzuvlarını kullanamayan hastalarda deneniyor

Neuralink, sadece düşünce yoluyla tüm elektronik cihazların kullanılmasını sağlamayı amaçlayan bir beyin çipi aracılığıyla ilerliyor.

Başlangıçta, yalnızca uzuvlarını kullanamayan hastalarda deneniyor.

Neuralink şirketi, nörolojik sorunlara çözümler üretmek için insan beyni ile bilgisayar arasında bağlantı kurmayı hedefliyor.

İnsan beynine yerleştirilen çipler, demans, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi hastalıklara çözüm olabilir.

İnsan deneyleri için geçen yıl onay almıştı

Neuralink, Mayıs 2023'te beyin çipi projesinin insanlar üzerindeki denemesinin başlaması için ABD Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay alındığını açıklamıştı.

Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı kaydedilmişti.

Musk ve bir grup mühendis tarafından 2016'da kurulan Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.