Temizlenen organ yaşamı uzatıyor

Temizlenen organ yaşamı uzatıyor

Vücut dışında akciğer dolaşımı olarak bilinen yöntem dünyada ilk kez 2003 yılında İsveç'te uygulandı. Dünyada yaygınlaşması ise 2005 yıllarına dayanıyor. İngiltere'de ise ilk kez 2009'da uygulanan yöntemi Türkiye'de Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2013'ün son aylarında uygulamaya başladı ve 56 yaşındaki bir KOAH hastası tedavi edildi. Bu yöntem akciğerin kötü değil ama kullanılacak kadar da iyi olmadığı durumlarda uygulanıyor. Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Asım Kutlu devrim gibi yöntemi Akşam'a anlattı.

ISINMAMASI ŞART

Cerrahi işlem sırasında da akciğerin ısınmamasına özen gösteriliyor. Çünkü uygun koşullar sağlanmadan ısınan organda metabolik aktivite başlıyor ve yeterli oksijen sağlanamadığı için hücreler hasar görüyor. Belli bir aşamadan sonra bu hasar organın kullanılamaması sonucunu doğuruyor.

KENDİNİ ONARIYOR

Bu soğuk uygulama akciğer metabolizmasını yavaşlatırken aynı zamanda akciğerin kendini onarabileceği mekanizmaların da yavaşlamasına sebep oluyor. Bu yöntem akciğerin vücut ısısına getirilerek zarar görmeden nakledilmesi esasına dayanıyor.

DONÖRÜN UYMASI YETERLİ

Donör akciğeri değerlendirilirken belirli parametreler ile karar veriliyor. Ex-vivo perfüzyon işte böyle sınırda olan akciğerlerin tam olarak değerlendirilmesine olanak sağladığı için çok yararlı bir işlemdir.

NORMAL SÜRECE DÖNÜYOR

Ameliyat sonrası hastalar genellikle birkaç gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 2-3 hafta içinde hastaneden çıkıyor ve birkaç ay içinde de sosyal hayatlarına dönüyorlar.