TOKİ'den KOBİ'lere anahtar teslim fabrika

fabrika

Hükümet 2016 Eylem Planı'nda yer alan 'Anahtar teslim fabrika' için düğmeye bastı. Edinilen bilgilere göre, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın katılımıyla, ilgili kurum ve kuruşların hazır bulunduğu bir toplantı yapıldı. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen kamu yönetimi, projeye ilişkin taslak hazırladı. 3 yıl geri ödemesiz, 20 ve 30 yıllık vadelerde yapılması planlanan fabrikanın tüm inşasını üstlenmesi için TOKİ'ye görev verilmesi bekleniyor. KOBİ'ler her ay konutta olduğu gibi cüzi miktarlarda aylık ödeme yapacak. Arsa konusunda da KOBİ'lere kolaylık sağlanacak.

MAKİNE DESTEĞİ DE VAR

Fabrika içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ'lere ait olacak. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2016'da teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 2.8 milyar TL'lik destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak.

KÜÇÜK İŞLETMELERE 10 MİLYON TL DESTEK VERİLECEK

Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. Programın destek unsurlarını makine ve teçhizat, kredi faiz ve işletme gideri desteği oluşturuyor. Destek süresi kredili faizde 36 ay, işletme gideri unsurunda ise 2 yıl olarak belirlendi. Ayrıca her bir KOBİ için 1.5 milyon lira ve her bir risk grubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon liraya çıkarılacak.

283 OSB İNCELEMEDE

Edinilen bilgiye göre TOKİ öncelikle bu bölgelerdeki sanayi parselleri üzerine fabrika inşa edecek. Bugün Türkiye'deki OSB sayısı 283'e ulaşmış durumda. En fazla OSB bulunan illerin başında 18 ile İzmir gelirken, onu 13 OSB ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 2.2 milyon kişiye ulaşıyor. Gebze, Çerkezköy, İzmir Atatürk, Kayseri ve Bursa OSB bu alanda ilk 5'te yer alıyor. Bu OSB'leri ilk 5'e sokan unsurları ise, yapılan yerliyabancı yatırımların büyüklüğü, alansal büyüklükleri ve yarattıkları önemli ticaret hacimleri oluşturuyor.