Türkiye artık depreme daha hazırlıklı

Türkiye artık depreme daha hazırlıklı

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi üzerinden 14 yıl geçti. Resmi rakamlara göre depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 23 bin 781 kişi yaralanırken, 550 kişi de sakat kalmıştı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, "1999 Marmara Depremi'nden önemli dersler çıkardık. Türkiye, 14 yıl öncesine göre depremlere karşı daha hazırlıklı ve bilinçli. Devlet önemli adımlar attı. 1999 Marmara depremine göre daha iyi durumdayız." dedi.

DÜYANIN EN ÇOK İZLENEN İKİNCİ BÖLGESİ

O dönemde Türkiye'nin sismometre ile Marmara Bölgesi'ni izleyebildiğini, şu an ise bu rakamın 400 olduğunu belirten Özel, "Dünyada bu şekilde izlenen çok az yer var. San Francisco'dan sonra Marmara Bölgesi en çok izleme yapılan bölge." ifadelerini kullanıyor.

Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu söyleyen Özel, son 10 yılda birçok projeye imza atıldığını söylüyor. Özel, "Avrupa Birliği'nden alınan yaklaşık 8 milyon Euro'yla oluşturulan Marmara Süpersite projesi ile kara ve deniz odaklı sismik risk bölgelerinin belirleneceğini belirterek, bu sayede deprem ve tsunami alanları önceden bilinebilecek." diyor.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yenilenen afet yasası ve deprem şartnamesi ile Türkiye'nin geçmişe göre daha iyi bir durumda olduğunu söylüyor. Özel, Kandilli Rasathanesi'nin Mobil Deprem Bilgilendirme sistemi ile artık vatandaşların akıllı telefonlar sayesinde depremi izleme, etki alanı belirleme, depremin büyüklüğü, nerede olduğunu öğrenme şansına sahip olacağını aktarıyor.