Türkiye Libya konusunda neden susuyor

Türkiye Libya konusunda neden susuyor

Tunus'ta başlayan ve Kuzey Afrika'yı saran isyan ateşi son olarak Libya'yı kasıp kavuruyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Tunus'ta.

Dün gece 12 buçuğa kadar, Dışişleri, Afet İşleri, Genelkurmay, MİT, Ulaştırma Bakanlığı ve TİKA yetkilileri Bakan Davutoğlu'nun başkanlığında toplandı. Toplantının sonucunda Libya'da bulunan yaklaşık 25 bin Türk vatandaşının nasıl tahliye edileceğinin ayrıntıları üzerinde duruldu. Davutoğlu uçakta “Toplantı 12 buçuğa kadar sürdü ardından da Sayın Başbakanım'a bilgi verdim. Çeşitli telefon konuşmaları yaptım, saat 3'e kadar Libya'yla uğraştım” dedi.

LİBYA'DAN TAHLİYE PLANI

Tahliye planı çerçevesinde bugün Bingazi'ye 4 tane uçak gönderilecek. Ayrıca her biri 1500'er kişi kapasiteli 2 sivil gemi de Bingazi limanına intikal ettirilecek. Dışişleri yetkilileri, “Asıl sorun Bingazi'de. Trablus'ta şu an için bir sıkıntı görünmüyor. Eğer Bingazi liman ve havaalanından yeterli sayıda vatandaşımızı tahliye edemezsek Mısır yolunu da kullanacağız. Sınırdan vatandaşlarımızı araçlarla taşıyıp İskenderiye havalimanından tahliye edeceğiz” dedi TÜRKİYE

LİBYA'DA SUSKUN ÇÜNKÜ...

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Davutoğlu, Libya konusunda konuşmamayı seçiyor. Daha önce gerek Erdoğan'ın gerek kendisinin Mübarek rejimine gönderdikleri “Sokağın sesine kulak ver” mesajları Libya için bir türlü gelmiyor hükümetten. Bunun nedeni ise siyasi olmaktan çok insani. Mısır'da sadece 3 bin Türk vatandaşı vardı. Oysa Libya'daki sayı 25 bin. Türkiye herhangi bir siyasi mesaj vermesi halinde vatandaşlarının kaos içinde kalacağından hedef olacağından endişe ediyor.

SİYASİ TAVIR TAHLİYELER YAPILINCA TAKINILACAK

Davutoğlu neden suskun olduklarına ilişkin sorulara karşılık sadece “Bütün Arap dünyası tek bir ses tek bir örnek değil. Her ülkenin kendine özgü özellikleri var” mesajı veriyor. Kısacası durum şu: Vatandaşlar için hükümet şimdilik sessiz kalacak. Siyasi tavır ise ancak tahliyelerin tamamlanmasından sonra ortaya çıkacak. Tunus izlenimlerimiz devam edecek.