Türkiye'de en çok prim yapan ilçeler

ilçe

Markalı konut sektöründeki büyümeyle birlikte üretilen nitelikli konutlar bulundukları bölgelere de doğal olarak değer kazandırıyor. Günümüzde artan fiyatların etkisiyle prim potansiyeli azalsa da kimi bölgeler hala yatırımcısının yüzünü güldürmeyi sürdürüyor.

Türkiye genelinde İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Eskişehir’e, Adana’dan Denizli’ye kadar gelişen kentlerde öne çıkan bölgeler son iki yılda yüzde 30’lardan yüzde 167’lere varan oranlarda prim yaptı. Örneğin Kartal son 2 yıl içinde yüzde 167’lik, Maltepe Başıbüyük yüzde 133’lük, Anadolu’da ise Ankara Gölbaşı İncek yüzde 67’lik prim yapan semtler olarak öne çıktı.

PRİM POTANSİYELİ OLAN BÖLGELER

Ekonomist dergisinin TSKB Gayrimenkul Değerleme uzmanlarıyla yaptığı çalışma bazı bölgelerde hala prim potansiyeli olduğunu gösteriyor. Türkiye’de güvenliği olan, kaliteli, sosyal donatılan zengin, modern yapılarda yaşama isteği gün geçtikçe artıyor. Bu talep sadece İstanbul ile de sınırlı değil.

ANADOLU'YA TALEP ARTIYOR

Markalı konut projelerinin büyük bir kısmı İstanbul'da yer alırken, son yıllarda Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Gaziantep gibi Anadolu'nun ekonomisi büyüyen kentlerinde de markalı konut projeleri geliştiriliyor. Bu durum Anadolu'nun diğer kentlerinde konut yapılmadığı anlamını taşımıyor. Aksine Konya, Adana, Diyarbakır gibi kentler de de yerel müteahhitler kanalıyla kaliteli konut projeleri geliştiriliyor. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişim küçük kentlerdeki müteahhitleri de daha lüks, daha nitelikli projeler geliştirmeye yönlendiriyor.

YÜZDE 167 PRİM

İstanbul'dan Ankara'ya, İzmir'den Eskişehir'e, Adana'dan Denizli'ye kadar ekonomisi gelişim gösteren kentlerde öne çıkan semtler, son iki yılda çok yüksek oranlarda prim yaptı. Örneğin Kartal, son iki yılda yüzde 167'lik, Maltepe Başıbüylik yüzde 133'lük, Anadolu'da ise Ankara Gölbaşı İncek yüzde 67'lik primle en çok prim yapanlar listesinde başı çekiyor. Türkiye nüfusunun her geçen yıl büyümesi, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması ve kentsel dönüşüme muhtaç yaklaşık 6,5 milyon çürük konut stokunun varlığı, markalı gayrimenkul talebini artırıyor. İnsanların depreme karşı güvenli yapılarda yaşama isteği ve sosyal donatılı sitelere yönelmeleri, İstanbul'un dışında gelişen kentlerde de nitelikli konut talebini tetikliyor.