Türkiye'de gerçekleştirilen projeler dikkat çekiyor
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gerçekleştirilen projeler dikkat çekiyor

20 ARALIK'TA AVRASYA TÜNELİ AÇILACAK

Erdoğan Türkiye'de gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili de bilgi verdi. Türkiye'nin altyapı yatırımları ve büyük projeler konusundaki kararlılığının, dünyanın dikkatini çekecek düzeyde güçlü olduğunu anlatan Erdoğan, bu yıl pek çok olumsuzluğun yanı sıra bir de darbe girişimi yaşanmış olmasına rağmen, dünya çapında öneme sahip projeleri ardı ardına hizmete açtıklarını söyledi.

Erdoğan, İstanbul- İzmir Otoyolu'nun İzmit Körfez Geçişi'ni oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılışını yaptıklarını hatırlatarak, "26 Ağustos'ta otoyoluyla birlikte 3 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul Boğazı üzerindeki 3. geçiş noktası durumundaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını gerçekleştirdik. Boğazın altından hizmet veren raylı toplu taşıma sistemi Marmaray'ı 2013 yılında hizmete açmıştık. İnşallah önümüzdeki ay da 20 Aralık, yine boğazın altından bu defa çift katlı lastik tekerlekli araçlara hizmet verecek olan Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız" diye konuştu.

Türkiye'de gerçekleştirilen projeler dikkat çekiyor

DEMİRYOLU İNŞAATLARI İLERLİYOR

Hızlı tren projelerinin devam ettiğini aktaran Erdoğan, "Hızlı tren projelerimiz devam ediyor. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya'ya ilave olarak, 2018 yılında Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Bursa-Bilecik hatlarını devreye alıyoruz. Kars-Tiflis demiryolunun inşaası bitti, bu yılın sonuna onu da yetiştirmeye çalışıyoruz. Çok yakında bu adımları da atmak suretiyle bizler uluslararası bazda bir defa gelişen, gelişmekte olan bir ülke olarak lafla değil, icraatla bu adımları atacağız. Böylece, Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz demiryolu projesinin en önemli etabını da tamamlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de gerçekleştirilen projeler dikkat çekiyor

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜN TEMELİ 18 MART'TA ATILACAK

Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolunun en önemli güzergahı olan 1915 Çanakkale Köprüsü olduğunu anlatan Erdoğan, yaklaşık 5,5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini gelecek yıl 18 Mart'ta atmayı planladıklarını açıkladı.

Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak Kanal İstanbul Projesi'nin dünyada eşine az rastlanacağı da vurgulandı. Üçüncü Havalimanı ile ilgili de bilgi veren Erdoğan, proje bedeli 12 milyar doları bulan projenin 2018'de hizmete sunulacağını belirtti.

"FAİZ İNDİRİMİ SÜRMELİ"

Erdoğan son olarak kredi faizlerine de değinerek, "Yatırımın önünde en büyük engel içinde bulunduğumuz dönemde yüksek finansman maliyetleridir, yatırımcının finansa makul fiyatta erişebilmesi gerekir. Bankalar faizde ciddi adımlar attı. Bu düşüş trendi devam etmek zorundadır, umut ediyorum edecektir. Bankalarımızın bu tür rasyonel kararlar vermeleri son derece anlamlıdır, önemlidir. Adeta tefecilerle yarışanlar var kusura bakmasınlar. Faizden para kazanmak yerine yatırımdan para kazanmak sadece insaflı değil" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)