Türkiye Ege sularında gövde  gösterisi yaptı

Türkiye Ege sularında gövde  gösterisi yaptı

Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik komutanlıkları unsurlarının yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin (AAKKM) katılımıyla planlanan tatbikat, Midilli ve Sakız adaları ile Karaburun Yarımadası arasında kalan sahada icra ediliyor.

DENİZ ASLANI TATBİKATI

İLK TATBİKAT BATAN YOLCU GEMİSİ İÇİN

Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri ile Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 arama kurtarma gemisi, 4 bot, 1 uçak ve 1 helikopter katılıyor. Tatbikatın ilk safhasında, senaryo gereği Ege Denizi'nde batmakta olan bir yolcu gemisi, yardım sinyali gönderdi. Tehlikedeki Gemilerin Aranmasına Yönelik Uzay Sistemi ve Uydusal Olarak Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden sinyalin ulaşmasıyla AAKKM, konuyla ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni görevlendirdi. Konuyu değerlendiren merkez, kazazede sayısının çok olmasını göz önünde bulundurarak Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden ilave hava ve su üstü unsuru talebinde bulundu. Bunun üzerine başlatılan arama kurtarma faaliyetine destek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri görevlendirildi.

Türkiye Ege sularında gövde  gösterisi yaptı

TATBİKATI 31 YABANCI GÖZLEMCİ TAKİP EDİYOR

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan'ın olay yeri koordinatörü olarak görevlendirildiği arama kurtarmada, ilk olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı arama kurtarma uçağı bölgeye sevk edildi. Denizde 92 yolcu ve 12 mürettebatıyla batan gemiyi arama harekatı icra eden uçak, saat 10.00 itibariyle bir cansalı ve bir grup kazazedeyi tespit ederek duman kandilleriyle markalama yaptı. Kazazedelerin yer tespiti ardından bölgeye sevk edilen Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir helikopterle can salındaki kazazedelerden biri kurtarıldı, ardından bölgeye intikal eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı TCG Gökova fırkateyni cansalındaki tüm kazazedeleri kurtardı. Bölgede sürdürülen arama çalışmalarında tespit edelin diğer kazazedeler de TCSG Güven arama kurtarma gemisi, 311 ve 313 botları ve Sahil Güvenlik helikopterleri tarafından yapılan kurtarma herakatlarıyla kurtarıldı. Tatbikatın birinci safhasının 11.45'te başarıyla tamamlanmasının ardından görevli birlikler, ikinci safhanın icra edileceği sahaya hareket etti. Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ile 18 ülkeden 31 yabancı gözlemci de takip ediyor.

Türkiye Ege sularında gövde  gösterisi yaptı