Türkiye'nin coğrafi işaretleri dijital platformda
ensonhaber.com

d

Farkı ve ünü bulunduğu yöreden kaynaklanan, kalitesi tescil ve denetimle korunan Sürmene Bıçağı, Şanlıurfa Biberi, Ege İnciri gibi Türkiye’nin coğrafi işaretleri, dijital bir platforma taşındı. Buna yönelik olarak hazırlanan www.ci.gov.tr internet sitesi yayın hayatına başladı.

ARAŞTIRMACILAR İÇİN ZENGİN KAYNAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜRKPATENT tarafından tescil işlemi tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretlerine yer verilen internet sitesini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu.

Bakan Varank, yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye’nin çok kıymetli yöresel ürünlere sahip olduğunu ifade ederek, “Bu ürünlerin daha yüksek ihracat değeri olduğu için ekonomik açıdan katma değer oluşturuyorlar.” dedi. Kurulan internet sitesi ile ilgili kamu kurumları, STK’lar, üretici ve tüketicileri aynı platformda buluşturacağına işaret eden Varank, “Oluşturduğumuz güçlü veritabanıyla, istatistiki veriler bu konuda çalışan araştırmacılar için zengin bir kaynak olacak. Ülke genelinde bu konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla ekonomik katma değerimiz de artacaktır.” dedi.

EYLEM PLANINDAYDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na “Ülkemizin coğrafi işaret envanterinin dijital ortama aktarılması” görevi verilmişti. Bu görev kapsamında çalışmalarını yürüten Bakanlık, coğrafi işaret envanterini, www.ci.gov.tr internet sitesi ile dijital platforma taşıdı.

VARANK AÇIKLADI

Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Varank, “Bakanlık olarak, İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan bir icraatı daha hayata geçirdik. Bu kapsamda ‘Coğrafi İşaret Envanterinin Dijital Platforma Taşınması’ projesini tamamladık ve www.ci.gov.tr adresinde internet sitemiz yayına başladı. Sitede, Bakanlığımızın bağlı kuruluşu TÜRKPATENT tarafından tescil işlemleri tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretlerine ilişkin envantere yer verildi.” dedi.

Türkiye'nin coğrafi işaretleri dijital platformda

ANTEP BAKLAVASI AB’DE TESCİLLİ

Varank, Türkiye’nin asırlardır farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve bu kapsamda çok sayıda kıymetli yöresel ürüne sahip olduğunu ifade ederek, “Coğrafi işaretler, farkı ve ünü yöresinden kaynaklanan, kalitesi denetimle korunan benzersiz ve özgün ürünlerimizi tescil için veriliyor. Ayrıca bu ürünlerin, eş değerlerine göre daha yüksek ihracat değeri olduğu için, ekonomik açıdan da katma değer oluşturuyorlar. İhracatımızı geliştirmek için bu ürünlerin yurt dışında tescil edilmesi de büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede halen Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı AB’de tescilli olup 14 ürünümüzün tescil işlemleri de sürüyor.” diye konuştu.

SON İKİ SENEDE 198 YENİ TESCİL

Geçmişten miras kalan bu değerleri nesiller boyunca muhafaza etmek ve ekonomik değerlerini mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmak adına bu alanda pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Varank, "10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu bu çalışmaların başında geliyor. Son iki senede 198 yeni tescil gerçekleştirerek coğrafi işaret tescil sayımızı 406’ya çıkardık. Bu ürünlerin tüketiciler açısından farkındalığını arttırmak için AB ülkelerinde de kullanılan yeni bir amblem uygulaması başlattık. 28 Kasım 2018’de Ticaret Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle coğrafi işaretlerin piyasa denetimini kuvvetlendirdik.” dedi.

TESCİL BİLGİLERİ ANLIK PAYLAŞILACAK

Varank, faaliyete geçen internet sitesi sayesinde coğrafi işaretlerle ilgili tüm kamu kurumları, STK’lar, üretici ve tüketicilerin aynı platformda buluşup, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunabileceklerine işaret ederek, “Sitemizde, coğrafi işaretlere ilişkin başvuru ve tescil bilgileri anlık olarak paylaşılırken; başvuru ve denetimlere ilişkin kılavuzlar, coğrafi işaret uygulamaları başarı hikâyeleri, tescilli coğrafi işaretlerin üreticileri gibi bilgiler de hizmete sunulacak. Oluşturduğumuz güçlü veritabanıyla, istatistiki veriler bu konuda çalışan araştırmacılar için zengin bir kaynak olacak. Kurduğumuz bu platformla coğrafi işaretlere yönelik çalışma ve faaliyetler daha verimli şekilde yürütülebilecek. Ülke genelinde konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla ekonomik katma değerimiz de artacak.” değerlendirmesinde bulundu.