Üniversiteli polis amirlerinin hak mücadelesi

Emniyet teşkilatına üniversite mezunu olarak polis memuru olarak başlamış daha sonra sınavlara girerek polis amiri olan 1999-2014 yılları arasında komiser yardımcılığı sınavını kazanarak polis amiri olarak atanmış 156 başkomiser, 1563 komiser, 4567 komiser yardımcısı yeni çıkacak iç güvenlik paketinin geçici 26.maddesi nedeniyle içişleri bakanlığı komisyonu başvuru yaparak bu durumun değişmesi için başvuruda bulunuyorlar.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİ OLABİLİYORLARDI

Aynı eğitim düzeyinde olan polis amirleri arasındaki rütbe terfilerindeki süre farkı nedeniyle polis akademisi mezunları kısa sürede emniyet müdürü olurken aynı görevleri yapan lisans mezunu amirler başkomiser rütbesinde uzun süre kaldıktan sonra yaş haddinden emekli oluyorlardı.

Üniversiteli polis amirlerinin hak mücadelesi

A-B AYRIMI DEVAM EDİYOR

A-B sınıfı polis amiri ayrımının kaldırılmasına rağmen Geçici 26 Madde ile bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce polis memurluğundan terfi eden polis amirleri için B sınıfı ayrımı devam etmektedir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra polis memurluğundan komiser yardımcılığı rütbesine terfi edecekler Komiser Yardımcılığı rütbesinde 4 sene bekleme süresi sonunda Komiser rütbesine terfi edebilirken, daha önce atananlar 6 sene bekleme süresine tabi kalmaya devam edecek ve Başkomiser rütbesinden Emniyet Amirliği rütbesine terfi için o yıl itibariyle A grubu Başkomiser rütbesinden Emniyet Amiri rütbesine terfi edenlerin %10 u geçmemek kaydıyla Emniyet Amirliği rütbesine terfi edebilecek.

Oysa bu tasarı yasalaştıktan sonra memuriyetten atanan polis amirleri için böyle bir sınırlama bulunmuyor ve polis amirleri arasında A-B sınıfı şeklinde bir ayrıma gidilmiyor.

KARİYER HEDEFLERİNE SET

Polisler düzenleme ile kariyer hedeflerinin önüne set çekileceğini ve rütbe alamadan emekli olacaklarını ifade ediyor. Tasarı geçtiği takdirde düzenlemenin dışında kalacak 7 bin polisin bir gerekçesi de mesleki hiyerarşi. Polisler, ast-üst ilişkisinin önemli olduğu mesleklerinde, kendilerinden 7-8 yıl sonra göreve başlayan ve ast konumda olan polislerin düzenleme nedeniyle bir süre sonra üst konumuna geçecek olmalarının yani emir aldıkları kişilere kısa süre sonra emir verecek pozisyona gelmelerinin hiyerarşik yapıyı da etkileyeceğini belirtiyor.

Ayrıca 40 yaşında başkomiser olan B grubu polis amirinin yaş haddi olan 56 yaşına kadar aynı rütbede 13 yıl kalacak olması meslek içi disiplin ve hiyerarşiyi bozacağı belirtiliyor.