Velilerin telafi sınavı itirazı

Velilerin telafi sınavı itirazı

Bu yıl SBS yerine uygulanan liselere geçiş sınavında, "mazeret sınavı" tartışması yaşanıyor. Kasımdaki sınava çocukları giren veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'nı dilekçe yağmuruna tuttu: "Asıl sınavda 3 soru iptal edildi. Mazeret sınavında ise soru iptali yok. Çocuklarımız en az 0.5 puan kaybetti. İptaller doğru kabul edilsin"

Bu yıl liselere geçişte 6 dersten toplam 12 sınavın sonuçlarının kullanılacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'yle (TEOG) ilgili tartışmalar devam ediyor. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden ilk dönem 6, ikinci dönem 6 olmak üzere yapılacak 12 sınavın sonuçları liselere yerleştirme puanlarının yüzde 70'ini oluşturacak.

SORULAR İPTAL OLDU

Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre 28-29 Kasım tarihlerinde yapılan 6 dersin sınavında Fen ve Teknoloji'den 1, Matematik'ten 2 soru iptal edildi. Buna karşın aralıktaki mazeret sınavlarında soru iptali olmadı. Tüm soruların değerinin 5 puan üzerinden hesaplanacağı belirtilirken, iptal edilen bir soru yüzünden Fen ve Teknoloji sınavında bir sorunun değeri yaklaşık 5.26, 2 sorusu iptal edilen Matematik'te ise 1 sorunun değeri yaklaşık 5.56 oldu. Mazeret sınavlarında soruların getirdiği puan değeri değişmedi, 5 kaldı. Asıl sınava giren ve bu 2 testten yanlış yapan öğrenciler bu hesaplama yüzünden puan kaybına uğradı. Örneğin kasım ayındaki Fen ve Teknoloji sınavından bir yanlış yapan öğrenci 94.7368 alırken, mazeret sınavın da aynı dersten bir yanlışı olan 95 puan aldı. Aileler ÖSYM'nin yaptığı gibi iptal edilen soruların da öğrenciler tarafından doğru yaptığı kabul edilerek, hesaplanması gerektiğini söylüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe yazan veliler, "Asıl sınavda 3 soru iptal edildi. Mazeret sınavında ise soru iptali yok. Çocuklarımız en az 0.5 puan kaybetti. İptaller doğru kabul edilsin" dedi.