Washington Times yazarına göre Erdoğan'ın başarı sırrı

Washington Times yazarına göre Erdoğan'ın başarı sırrı

Washington Times gazetesince yayımlanan bir makalede Başbakan Erdoğan'ın Kars'taki heykeli "ucube" diye niteleyerek kaldırılmasını istediğine dikkat çekilerek Başbakan'ın bu talebinin "birçok yönde rahatsız edici olduğu" öne sürüldü. Yabancıların aklına Taliban ve "soykırım reddi" gibi şeylerin gelebileceği de savunulan makalede Türkiye'de bir "sınıf savaşı"nın yaşandığı görüşü dile getirildi.

SARAH PALİN'E BENZETTİ

Makalede Erdoğan'ın "Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil" sözlerine ilişkin "Burada Sarah Palin'in sık sık istismar ettiği söylenen elit karşıtı hissiyata benzer bir şey kullanıyor" denildi.

HEYKELİN NE OLDUĞUNU AZ ÇOK BİLİRİM

"Neo conlar" a yakınlığıyla bilinenWashington Times gazetesince yayımlanan bir makalede "Ucube krizi"ne dikkat çekilirken Türkiye'de bir "sınıf savaşının yaşandığı" iddia edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, son dönemde ABD'de yeniden çok konuşulan muhafazakar politikacı Sarah Palin'e benzetildiği makalede Erdoğan'ın "Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil" sözlerine ilişkin "Burada Sarah Palin'in sık sık istismar ettiği söylenen elit karşıtı hissiyata benzer bir şey kullanıyor" görüşü öne sürüldü.

Washington Times'in, ABD'li yazar ve gazeteci Claire Berlinski imzasıyla yayımladığı, İstanbul kaynaklı makalede "Erdoğan, Türkiye'ye 'Yale'ye Gitmedim. Senin Gibiyim' Diyor" başlıklı makalede Erdoğan'ın Kars'taki anıtı "ucube" olarak niteleyerek kaldırılmasını istediğine dikkat çekildi. Makalede "Türkiye, bunun üzerine çılgına döndü" ifadesi kullanıldı.

"ERDOĞAN'IN TALEBİ BİRÇOK YÖNDE RAHATSIZ EDİCİ"

Başbakan'ın bu talebinin "birçok yönden rahatsız edici olduğu"nu öne sürülen makalede yabancıların aklına "hemen ve haklı olarak 'Taliban', 'soykırım reddi'" gibi şeylerin gelebileceği "Ancak (Türkiye'de) aynı zamanda bir sınıf savaşı"nın yaşandığı savunuldu.

Makalede Erdoğan'ın "Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil" sözleri aktarıldıktan sonra Erdoğan için "Burada Sarah Palin'in sık sık istismar ettiği söylenen elit karşıtı hissiyata benzer bir şey kullanıyor" görüşü dile getirildi.

ERDOĞAN'IN POPÜLARİTESİNDE "BİZİM GİBİ VATANDAŞ" DUYGUSUNUN ETKİSİ

Sovyet lideri Nikita Kruşçev'in 1956 yılında İngiliz kenti Oxford'a bir gezi sırasında kentte gördüğü, Joseph Epstein'in bir heykelini "dejenere pislik parçası" olarak nitelediği anımsatılan makalede "Türkiye'de olup bitenler büyük ölçüde Türklerin, zihniyetlerinde kendileri küçük gören 'Avrupalılar'la ilişkilendirdikleri bir elit sınıf olarak algıladıkları insanlar tarafından tepeden bakıldıklarını hissetmeleri ile ilgilidir. Erdoğan'ın popülaritesi önemli ölçüde 'Bizim gibi sıradan bir vatandaş' duygusundan kaynaklanıyor" yorumu yapıldı. Makalede şu savlara da yer verildi:

"ERDOĞAN VE ETRAFINDAKİLER ARTIK SIRADAN VATANDAŞ DEĞİL GÜÇLÜ ELİT"

"Elbette ki geçekte Erdoğan ve etrafındakiler, artık sıradan vatandaş değiller; onlar da fevkalade zengin ve güçlü bir elit durumuna geldiler. Ancak bu 'muhalefet eşit elit','AKP eşit mütevazi, dürüst insan' söylemleri, sanki hala gerçek olduğu gibi burada ve yurt dışında sürekli tekrarlanıyor. Ve Erdoğan, çoğu zaman bunu kendi avantajına nasıl kullanacağını hala biliyor."