0850’li numara kabusu sona eriyor! Abonelik aldatmacılarına son! BTK harekete geçti..

Vatandaşların korkulu rüyası olan bilinmeyen numaralardan gelen mesajlar ve aramalar için düzenleme geliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), vatandaşları bu sıkıntıdan kurtarmak için yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici Hakları Dairesi tarafından "İnternet/ TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı" hazırlandı.

0850’li numara kabusu sona eriyor! Abonelik aldatmacılarına son! BTK harekete geçti..

Teyit araması yapılacak

Gelecek olan düzenleme ile işletmeciler yeni bireysel abonelik tesisi öncesinde tüketici ile bir irtibat numarası üzerinden iletişim sağlayarak internet veya TV hizmetine yönelik pazarlama ya da tanıtım yapabilmek ve abonelik talebini oluşturabilmek için öncelikle tüketici irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kayıtlı olduğunu teyit edecek.

Tüketicinin iletişim numarasına aboneliğin yapılacağı işletmenin kurumsal numarası üzerinden sunulacak hizmete ilişkin abonelik sözleşmesi öncesinde teyit araması gerçekleştirilecek.

Düzenleme kapsamında yapılan tüm işlemlerde ispat yükümlülüğü işletmeciye ait olacak. İşletmecilerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri kapsamında idari para cezası uygulanacak.

Ücretler hakkında detaylı bilgilendirme yapılacak

Yapılacak olan teyit aramalarında tüketicilere detayları bilgi verilecek. Sunulacak hizmetin türü, cihaz satın alma bedeli, bağlantı, aktivasyon, kurulum ve benzeri ücretler de dahil ödenmek zorunda olan toplam ücret, aylık ödenmesi gereken ortalama ücret, internet erişim hizmetlerinde duyurulan veri hızları, taahhütlü abonelikler için taahhüdün süresi ve fesih halinde ödenecek tüm ücretlere ilişkin detaylı bilgilendirme yapılacak.