Sümela Manastırı'nı bayram tatilinde 20 bin kişi ziyaret etti
DHA

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı, uzun bir restorasyon dönemi geçirdi.

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalışmaları 2016 yılı Şubat ayında başlamıştı.

24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip ile başlayan restorasyon çalışmalarında çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları yapılırken büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesi gerçekleştirildi.

FOTO GALERİ

2019'da ziyarete açıldı

Restorasyon çalışmalarında en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için kaya tutucu bariyerler inşa edilirken manastır için büyük tehlike oluşturan 10 bin tonluk kaya, 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendirildi.

Bir bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açılan manastır, yüzde 90’lık kısmının tamamlanmasıyla 1 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile tamamen ziyarete açılmıştı.

Bayramda 20 bine yakın ziyaretçi geldi

Yeni yüzüyle ziyaretçileri ağırlamaya başlayan Sümela Manastırı özellikle son 3 yılın en yoğun ziyaretçisini ağırlıyor. Manastırın bu yılın haziran ayında ziyaretçi sayısı 67 bin 850 olurken, sadece 5 günlük Kurban Bayramı tatilinde ise 20 bine yakın yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)