Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı
İHA

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahillerinde, bu yılda yuva yapan caretta carettaların bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.

YAVRULAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLADI

Dünyada deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından olan Mersin sahillerinde, bu yılda deniz kaplumbağaları yuvalarını yaptı.

Mersin’de 5 üreme merkezi bulunan deniz kaplumbağaları özellikle Alata, Davultepe ve Kazanlı sahilinde yuva yapıyor.

Şimdiye kadar Alata, Davultepe ve Kazanlı sahilinde yuva sayısı 700’ün üzerine çıkarken, bu yuvaların her birinden ortalama yüzde 70 yavrunun denizle buluşması hedefleniyor.

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı İZLE

ÜREME SEZONU MAYIS AYI

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının ürüme sezonunun mayıs sonlarına doğru başladığını söyledi.

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı

"EYLÜL AYININ ORTALARINA KADAR TAMAMLANMASI BEKLENİYOR"

20 Mayıs’ta anaç kaplumbağalarının yumurtlamasıyla beraber Davultepe kumsalında 166 yuva meydana geldiğini belirten Ergene, "Bu yine önemli bir sayı. Küçük bir alan olmasına rağmen oldukça iyi bir sayı. Geçen sene 249 yuva vardı. Şu ana kadar ki süreç içerisinde ilk yavru çıkışlarını verdik. Bu bizim her sene çok önemli bulduğumuz ve beklediğimiz bir olay. 20 Temmuz itibarıyla çıkışlar başlamış oldu ve halen devam ediyor. Şu ana kadar 6 yuvanın yavru çıkışını verdik. Yavrular selametle denize kavuştular. Diğerlerinin de yaklaşık eylül ortalarına kadar tamamlanmasını düşünüyoruz." dedi.

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı

"GEÇEN YIL DAHA FAZLAYDI"

Kaplumbağaların belli dönemlerde dalgalanma geçirebileceğini kaydeden Ergene, "Bir yıl az sayıda olur, bir yıl çok sayıda olur. Bu yıl az sayılardan bir tanesi. Geçen yıl biraz daha fazlaydı. Kazanlı’nın durumu fena değil. Şu anda 500’ün üzerinde yuva var. Alata’da sayı hiç fena değil 200 civarında. Tabi anaç çıkışları halen devam ediyor. Hatta hiç çıkmadıkları yerlere de çıkış yapabiliyorlar. Bu nedenle anaç da yavru çıkışları da uzun süre devam edecek. Sayı fena değil ama beklediğimiz, istediğimiz rakamlara henüz ulaşamadık. Çünkü bu hayvanların halen korunmaya ihtiyacı var. Mersin’de 5 üreme alanı bulunuyor. Bunlardan özellikle Kazanlı, Davultepe ve Alata yeşil deniz kaplumbağası açısından çok önemli. Yeşil deniz kaplumbağasının tüm Akdeniz için düşündüğümüzde yüzde 70’ini burası oluşturuyor. Bu nedenle buraları korurken daha çok önem göstermemiz gerekiyor. Özellikle anaçların ve yavruların çıktığı dönemlerde." şeklinde konuştu.

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı

"UZUN YILLARDIR KORUMAK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

Deniz kaplumbağaların korunmasıyla ilgili bazı sorunlar olduğunu kaydeden Ergene, "Sadece Davultepe değil birçok yerde sorunlar var ama buradaki sorun başlı başına bir sorun. Buranın yapılaşması demek, bu canlıların hayatını sonlandırmamız demek oluyor. Uzun yıllardır bu hayvanları korumak için çok çaba sarf ettiğimiz bir alan burası. Maalesef burayı işgalden kurtaramayız. Sürekli olarak yeni yeni şeyler yapılıyor, alan farklı şekillerde kullanılıyor. En önemli sorunlardan bir tanesi de imar planı. O planın da bugünlerde onaylandı, onaylanacak gibi durumu var. İmar planı onaylandığı taktirde bu alanı yok saymamız lazım. Benim özellikle yetkililerden ricam, bu alana dokunulmasın." diye konuştu.

Yavru caretta carettaların zorlu yolculuğu başladı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)