Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur

Skylife Dergisi Kuala Lumpur için bir gezi yazısı hazırladı. Malezyalılar, başkentlerini tanıtırken "Kuala Lumpur bir zıtlıklar kentidir" diye başlamayı çok sever. Gerçekten de bir yanda Arap etkisi, diğer yanda hızla gelişen modern kent görünümü ile insan bunu daha kente ayak basar basmaz hisseder.

Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur

KENT 1857'DE KURULDU

İstanbul ve Ankara'da kutlanan "Malezya Haftası" bu ülkeyi ve Ankara'yla kardeş kent olan ülkenin başkenti Kuala Lumpur'u gündeme getirdi. Adı "Çamurlu Kavşak" anlamına gelen kent, Kelang ve Gombak ırmaklarının birleştiği noktada yer alıyor ama bu ırmaklar artık çamursuz, pırıl pırıl akıyor.

Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur-Foto Galeri

Kent, 87 Çinli kalay madencisinin bugün bir banliyö olan Ampang'da 1857'de kurdukları bir yerleşmenin çevresinde gelişti ve 1957'de bağımsız Malaya Federasyonumun, 1963' te de Malezya'nın başkenti oldu.

Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur

KENDİNE HAS BİR KENT

Kuala Lumpur'a vardığınızda size önce Güneydoğu Asya'daki en uzun pistlerden birinin bulunduğu Subang uluslararası havaalanı karşılayacaktır. Bu çok modern havaalanından kente doğru yol alırken Kelang Irmağınındoğu yakasında yoğunlaşan ticaretmerkezinde modern bankalar, sigorta şirketleri ve oteller, ırmağın batı yakasında ise İslam üslubunun etkisindeki resmi binalar ve demiryolu istasyonunu görecek, böylece yukarı dasözünü ettiğimiz "zıtlıkları" daha iyi anlayacaksınız.

Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur

Bir yanda geleneksel Çin dükkânları, gecekonduları ve "kampona" adı verilen kazıklar üzerindeki evlerden oluşan mahalleleri diğer yanda beş yıldızlı otelleri, gökdelenleri, alış-veriş merkezleri, çok uluslu bankalarıyla ilginç bir görünüme sahip, kendine has bir kent Kuala Lumpur.

Zıtlıklar kenti: Kuala Lumpur