Arap ülkelerinin İsrail'le son savaşı Yom Kippur'un 48'inci yıl dönümü

İsrail'in ele geçirdiği Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası'nın geri alınması için başlatılan Yom Kippur Savaşı'nın üzerinden neredeyse yarım asır geçti. Yom Kippur, Arapların İsrail'le son savaşı oldu.

Giriş: 05.10.2021 - 17:56 Güncelleme:
AA

Mısır ve Suriye, 6 Ekim 1973'te İsrail'le son kez savaştı.

Yahudilerin en kutsal günü Yom Kippur’da (Kefaret günü) başlaması sebebiyle savaşa verilen bu isim, Arap dünyasının İsrail'e açtığı son savaşın adı oldu.

Savaşın amacı, Mısır ve Suriye'nin İsrail'den 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası'nı geri almaktı.

AMACA ULAŞILAMADI

Ancak İsrail'in Suriye'ye oranla daha gelişmiş tanklara sahip olması ve Mısır'ın savaşın ikinci haftasındaki yanlış hamleleri sebebiyle Kahire ile Şam, amaçladıkları sonuçlara büyük ölçüde ulaşamadı.

SURİYE'DEN ÇEKİLEN İSRAİL, GOLAN TEPELERİ'NDE KALMAYA DEVAM ETTİ

ABD'nin arabuluculuğunda Mısır ile İsrail arasında 18 Ocak 1974'te İsrail'in Süveyş Kanalı'nın batısındaki askerlerinin yanı sıra Sina’dan da belli bir ölçüde geri çekilmesini sağlayan bir anlaşma imzalandı.

Tel Aviv ile Şam arasında da 5 Haziran 1974'te Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması imzalandı. İsrail bu anlaşmayla savaş sırasında işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmeyi kabul ederken, 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nde kalmaya devam etti.

TARAFLARIN HEPSİ, SAVAŞIN BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİ

Yaklaşık 3 hafta süren savaşta, İsrail'in yanı sıra Mısır ve Suriye ağır kayıplar verdi.

Savaşta 2 bin 500'den fazla askerini kaybeden İsrail'in 102 savaş uçağı ve 400'den fazla tankı imha edildi.

İsrail'de Nisan 1974'te yürütülen soruşturma sonucu Genelkurmay Başkanı'nın da aralarında bulunduğu üç üst düzey komutan savaşta ihmalleri olduğu gerekçesiyle görevden alındı.

Dönemin İsrail Başbakanı Golde Mir, soruşturmada aklansa da kamuoyu baskısı sebebiyle 11 Nisan 1974'te istifa etti.

Mısır ve Suriye savaşta verdikleri can kaybına ilişkin kesin bir rakam paylaşmadı ancak savaşta yaklaşık 5 bin Mısır ve 3 bin Suriye askerinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Savaşta ayrıca Mısır ve Suriye'ye ait 2 bin 200'e yakın tankın ve 350'den fazla savaş uçağının imha edildiği tahmin ediliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.