İnternet sitelerini arşivleyen adam: Mark Graham

2001 yılında kurdukları internet arşiviyle bütün siteleri arşivleyen Mark Graham'ın sistemi, günümüzde hala çalışıyor.

Giriş:
Haber Merkezi

1996 yılında internet kullanılmaya başladığında San Francisco'da yaşayan birkaç mühendis, internet sitelerinin değiştirildikten sonra veya kapatıldıktan sonra ortadan kaybolmasını engellemek için birtakım çalışmalar yaptı. Mühendislerin amacı kâr amacı gütmeden bütün interneti arşivlemekti.

347 MİLYAR İNTERNET SİTESİNİN ARŞİVİNE ULAŞIN

Mark Graham ve ekibi, 2001 yılında bütün internet sitelerinin arşivlerinden oluşan bir internet kütüphanesini, Wayback Machine ismiyle halka duyuruldu. Şirket, günümüzde hala Mark Graham önderliğinde çalışmalarına devam ediyor ve şu anki arşiv tam 347 milyar internet sitesini barındırıyor.


22 BİN TB DEV İNTERNET ARŞİVİ

Mark Graham ve arkadaşlarının oluşturduğu internet arşivinin boyutu, günümüzde tam 22 bin 528 terabayt büyüklüğüne ulaşmış durumda. Bu veriler, özel Linux sunucularında depolanıyor ve her geçen gün yeni internet arşivleri sisteme eklenmeye devam ediyor. Mark Graham ve ekibi, günümüzde hikayeler gibi kaybolan içerikleri sisteme entegre etmek için çalıştıklarını açıkladı.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Mark Graham ve ekibinin oluşturduğu milyarlarca siteden oluşan internet arşivine göz atabilirsiniz. İstediğiniz internet sitesini, sitenin üst tarafındaki kutucuğa yazarak, çıkan takvimden sitenin geçmiş görünümlerine ulaşabilirsiniz.

WAYBACK MACHINE İNTERNET ARŞİVİ

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.