Konya Ovası’nda kuraklık alarmı

“Türkiye’nin tahıl ambarı” olarak bilinen Konya Ovası, kuraklıkla mücadele ediyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, havzadaki son gelişmeleri Ensonhaber’e anlatarak, su kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Giriş: 23.01.2023 - 16:45 Güncelleme:
Özel Haber

Türkiye, kuraklıkla mücadele ediyor.

Ocak ayının sonlarına yaklaşılmasına rağmen hala birçok şehir yağışla tanışamadı, kar bekleyen iller var…

“Türkiye’nin tahıl ambarı” olarak bilinen Konya Ovası da kuraklığın yaşandığı yerlerden biri.

Meteoroloji: Yağış geliyor

Beklenen yağışlar düşmediği için havzada tehlike artıyor.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya Ovası’ndaki son durumu Ensonhaber’e anlattı.

Konuşmasına bir müjdeyle başlayan Kavuneker, “Dün itibarıyla Meteoroloji’den iyi bir haber aldık. Perşembe günü itibarıyla yağışlı bir periyoda gireceğimiz söyleniyor.” dedi.

"Sahada geziyoruz, bir sorun var"

Konya Havzası’nda yaklaşık 3 milyon hektar tarım arazisi olduğunu hatırlatan Kavuneker, “Türkiye’nin başka bir bölgesinde böyle bir büyük bir arazi yok. Ekim ayında ekilen yerler kasım ayında biraz yağış alıyordu. Bu alanlar çıkışı kurtardı ancak gün geçtikçe sıkıntıya giriyor. Sahada geziyoruz, bir kuraklık sorunu var. Önümüzdeki günlerde yağış alırsak, belki kurtarabiliriz. Yağış gelmezse sorun daha da artabilir.” dedi.

"Suyu tasarruflu kullanalım"

Su tasarrufunun önemine dikkat çeken Kavuneker, “Bizim bölgemiz kapalı bir havza ve biz bu suyu kullanıyoruz. Bilinçli de kullanmaya çalışıyoruz ama bugün kanallarda, barajlarda su yok. Olmayınca da tarım arazileri sıkıntıya giriyor. Onun için herkesin suyu tasarruflu kullanması lazım.” diye konuştu.

Havzalar arası su transferi tavsiyesi

Kavuneker, “Küresel ısınmadan dolayı mevsimler kaydı, değişti. Türkiye’de boşa giden suların tamamının ekolojik dengeyi bozmadan çok hızlı bir şekilde havzalar arasında tarım alanlarına su transferiyle aktarılması lazım. Bizim şimdiden tedbir almamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Obrukların oluşması kuraklığın etkisi mi?

Konya’nın obruklarıyla da meşhur bir kent haline dönüştüğünü belirten Kavuneker, “Kimileri bu kuraklıkların obrukların oluşmasında pay sahibi olduğunu söylüyor. Eğer obruk, bu kuraklıkla oluşuyorsa; hızlı bir şekilde bölgeler arasındaki su transferinin yapılması gerekiyor. Bazı bölgelerde tarımın bırakılması lazım. Ülkemizde alternatif bir yer yok. Öbür türlü dışa bağımlı kalacağız. Rusya-Ukrayna savaşı var. Durum ciddileşirse biz oralardan tekrar tahıl maddeleri getirebilecek miyiz? İnsanlar ellerinden hayvanlarını çıkarmaya başladı. Onun için Hükümetimiz elinden geleni yapıyor, bundan eminiz. Biraz daha hızlandırılması gerekiyor, bunun tek çözüm noktası bu.” şeklinde konuştu.

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.