YOK SATIYOR YOK! Muhabbet kuşları depremi önceden hisseder mi? 3 dakika öncesinden...

Türkiye'nin Güneydoğu'sunda meydana gelen ve gelmekte olan depremler, sismofobi yarattı.

Deprem belirtileri, depremin önceden anlaşılabilmesi, depremi hisseden hayvanlar gibi birçok başlık araştırma konusu halini aldı.

Dikkat çeken bir detay ise kuş satışlarının inanılmaz derecede artması oldu.

Depremi öncelikle hayvanların hissettiği özellikle muhabbet kuşlarının ilginç davranışlar sergilediği iddiası, kuş satışlarını patlattı.

Bazı bilim insanlarının hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceği yönündeki açıklamalarını duyanlar, petshop dükkanlarını aşındırdı.

Peki, kuşlar depremi önceden hisseder mi? Muhabbet kuşları depremi haber verir mi? İşte bilimsel argümanlar...

Kuşlar depremi önceden hisseder mi?

Depreme duyarlı dünya üzerinde birçok hayvan bulunmaktadır. Özellikle memeli hayvanlar, güçlü sezgilere sahiptir.

Muhabbet kuşlarının deprem gelmeden önce 3 dakika gibi bir farkla çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor.

Bilimsel bir dayanağı olup olmadığı konusunda ise ABD'de yapılan araştırmalar ışık tutuyor.

ABD Jeoloji Kurumu tarafından yapılan araştırmalar çerçevesinde deprem öncesinde kuş ve yılanların garip davranışlar sergiledikleri belirlenmiştir.

Kuşlar türlerine göre depremlere karşı birbirinden farklı tepkiler göstermektedir. Mesela muhabbet kuşlarında yüksek sesle ötmenin yanında yemini yememe ve neşeli ötmeme gibi durumların görüldüğü söylenmektedir.

Aynı zamanda kuşlar çok düşük frekanstaki sesleri ve sarsıntıları duyabildikleri için de depremi önceden hissedebilirler.

Sismologlar, depremin tam olarak ne zaman ve nerede olacağını tespit etmenin mümkün olmadığını bildirmektedir. Sebebi ne olursa olsun hayvanlar depremi modern deprem tahmin cihazlarından ve insanlardan önce hissettikleri anlaşılmakta ve bunun sırrı halen net bir şekilde bilinmemektedir.