Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1-5 Mart tarihlerini kapsayan programı kapsamında Afrika ülkelerini ziyaret etme kararı aldı.

Önce Gabon'a giden Macron, buradan Angola, Kongo-Brazzaville ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne geçmeye karar verdi.

Afrikalıların Fransa tepkisi: Bizi rahat bırakın

Ancak kıta halkı, Fransa'nın geçmişteki sömürgecilik faaliyetleri dolayısıyla 45 yaşındaki Fransız lideri protesto etti.

Söz konusu ülkelerde tepkilerini dile getirenler, "Macron burada hoş karşılanmıyor, Françafrique'yi durdur, Afrikamızı rahat bırakın!" şeklinde yazılı pankartlar açtı.

"Emmanuel Macron istenmeyen adam"

Afrika basını, Macron'un kıtada "istenmeyen adam" olarak ilan edildiğini yazdı. Özellikle, Fransız devlet başkanının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'ya ziyaretinin duyurulmasından bu yana çok sayıda gösterinin patlak verdiği kaydedildi.

Fransa bayrağı yaktılar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Goma şehrinde, Macron'un planlanan ziyaretine karşı çıkanlar, Fransa bayrağı yaktı, Paris yönetiminin politikasına "hayır" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Afrika turu öncesi yaptığı açıklamada, farklı bir strateji belirlediklerini söylediği kıta ile yeni bir sayfa açmak istediklerini dile getirmişti.

"Kanımıza girmek istiyor, buna 'hayır' diyoruz"

Macron'un Kongo'yu yeniden kolonileştirmeye çalıştığını söyleyen protestocular, buna karşı çıktıklarını vurguladı:

Çünkü Batı Afrika'nın büyük bir bölümünün Fransa'ya sırt çevirdiğini görüyor. Şimdi de Orta Afrika'ya gelerek kanımıza girmek ve ortaklık peşinde koşmak istiyor. Böylece Afrika'yı kolonize etmeyi sürdürmek istiyor. Buna 'hayır' diyoruz.

Macron'un peş peşe Afrika mesajları

"Bundan sonra Afrika'ya karışmayacağız." mesajı veren Macron, kıtada "tarafsız muhatap" rolü üstlendiklerini dile getirmişti.

Fransa'nın "artık sahip olmadığı niyetlere atfedildiğini" gördüğünü belirten Macron, "Geçmişin mirasından uzaklaşmak istiyoruz." demişti. Fransız lider, demeçlerine rağmen kıtada tepkileri dindirmeyi başaramadı.

Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti savaşın eşiğinde

Öte yandan, Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) arasında son aylarda isyancı gruplar üzerinden başlayan siyasi tansiyon iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi.

KDC, Tutsilerden oluşan isyancı 23 Mart Hareketi'ne (M23) destek olduğu gerekçesiyle Ruanda'yı suçlarken Ruanda, kendisi için güvenlik tehdidi oluşturan Ruanda'nın Kurtuluşu İçin Demokratik Güçler (FDLR) grubunun varlığını gerekçe göstererek KDC'ye sınır ötesi operasyon tehdidinde bulunuyor.

Paris'ten net duruş talebi

150'ye yakın sivil toplum kuruluşu, geçen aralık ayında Ruanda'nın M23'e verdiği desteği herhangi bir önlem almadan kınayan Fransa'dan net bir duruş talep ediyor.

Sınır ihlaline ateşle karşılık verdiler

Bu arada Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni batı sınırındaki Rubavu bölgesinde sınır ihlali yapmakla suçladı.

Sınır ihlalinin dün akşam saatlerinde yaşandığı iddia edilirken, Ruanda askerlerinin ihlale ateşle karşılık vermesi sonucu bir asker öldü.