Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Fransızların Afrika'ya müdahale dönemi sona erdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika turuna Gabon ile başladı.

"One Forest Summit" adlı programa katılmak üzere başkent Libreville'de bulunan Macron, Fransa'nın Afrika'ya müdahale döneminin sona erdiğini duyurdu.

"Bundan sonra Afrika'ya karışmayacağız"

AFP'nin aktardığına göre, daha önceki mesajını tekrarlayan Macron, ülkesinin Afrika'ya karışma konusundaki "eski politikalarına geri dönme arzusu beslemediğini" dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, kıtadaki turu kapsamında Angola, Kongo ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni de ziyaret edecek.

"Françafrique devri bitti"

Macron, "Françafrique devri bitti." ifadesini kullandı. Françafrique kelimesi, Fransa'nın söz konusu kıtada yer alan eski koloniler üzerindeki etkisini ifade ediyor. Kendini "tarafsız muhatap" olarak nitelendiren Macron, şöyle konuştu:

"Fransa tarafsız bir muhatap"

Bazen düşüncelerin bizimle aynı hızda gelişmediği hissine kapılıyorum. Okuduğumda, duyduğumda, Fransa'nın artık sahip olmadığı niyetlere atfedildiğini görüyorum. Fransa, başka yerlerde olduğu gibi Gabon'da da herkesle konuşan ve rolü iç siyasi görüş alışverişlerine karışmamak olan tarafsız bir muhataptır.

Seçim eleştirilerine yanıt: Kimseye yatırım yapmaya gelmedim

Le Parisien gazetesinin haberine göre, Gabon muhalefeti, Fransız Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin ülkede seçimlerin yapılacağı bir döneme denk getirilmesine tepkili.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, yeniden kazanmak istiyor. Macron, "Ben kimseye yatırım yapmaya gelmedim. Sadece bir ülkeye ve kardeş bir halka dostluğumu ve saygımı göstermeye geldim." ifadelerini kullandı.

"Geçmişin mirasından uzaklaşmak istiyoruz"

Emmanuel Macron, Afrika turundan önce yaptığı açıklamada, kıtaya yönelik bu kez farklı bir strateji benimsediklerini söylemiş, "Geçmişin mirasından uzaklaşmak istiyoruz." demişti.

Afrika'nın kültür varlıkları iade edilecek

Macron, ayrıca gelecek haftalarda Afrika’ya ait kültür varlıklarının kıtaya iadesine dair bir çerçeve yasasının Kültür Bakanı tarafından parlamentoya sunulacağını aktarmış, bunun daha geniş bir çevre, Avrupa tarafından benimsenen bir yaklaşım olmasını umduklarını söylemişti.

Mali ve Burkina Faso'dan çekildiler

Fransa, Ağustos 2014’ten bu yana Mali'de konuşlu Fransız Barkhane Operasyonu'nu, Bamako yönetiminin Paris ile ilişkilerinin gerilmesi üzerine Haziran 2022'de sonlandırmak zorunda kalmış, tüm askerlerini bu ülkeden çekmişti.

Paris, Burkina Faso’daki askeri hükümetin 23 Ocak’ta Fransa ile askeri iş birliğini feshettiklerini açıklamasının ardından, bu ülkede 2009’dan bu yana Sabre Operasyonu kapsamında konuşlu tüm askerlerini 19 Şubat’ta çekmek zorunda kalmıştı.