İsrail basını: Tel Aviv, Hamas'ın yeni esir takası teklifini reddetti
AA

Hamas, İsrail'e yeni bir esir takası anlaşması önerdi.

Görüşmeler, Katar ve Mısırlı arabulucular üzerinden sürdürülüyor.

İsrail basınında yer alan haberlere göre; ismi açıklanmayan Tel Aviv yetkililerine işaret edilerek Hamas, esir takası için yeni teklif konusunda müzakere etmek istiyor.

İsrail'e 3 aşamalı plan

Hamas'ın üç aşamalı bir plan sunduğu belirtilen haberde, ilk etapta İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nden güçlerini çekmeye başlaması ve 40 esirin serbest bırakılması önerildi.

Üç aşamanın tamamlanmasıyla birlikte Gazze'de esir alınan İsrail askerlerinin serbest bırakılmasının ve "savaşın sona ermesinin" planlandığı aktarıldı.

Tel Aviv kabul etmedi

İsrail Savaş Kabinesi'nin Hamas'ın önerisini ele aldığı ancak reddettiği kaydedilen haberde, arabuluculardan "daha kabul edilebilir öneriler" sunmaları istendi.

Haberde, "müzakerelerin tamamen durmadığı ancak ciddi bir gelişme de kaydedilmediği" ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki İsrailli esirlerin durumu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailli esir alınmıştı.

Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail’e göre Gazze’de hala 129 İsrailli esir bulunuyor.

Tel Aviv yönetiminin, esir takası mutabakatı kapsamında çatışmalara "insani ara verilmesini" önerdiği, Hamas’ın ise saldırıların tamamen sonlandırılacağı bir "ateşkeste" ısrar ettiği belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)