Şam'da Suriye - Irak zirvesi: Sudani ile Esad görüştü
AA & Ensonhaber

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, başkent Şam'da uluslararası konukları ağırlamayı sürdürüyor.

Orta Doğu ve Körfez ülkeleri, 2011 iç savaşının ardından Şam ile yeniden diyalog kurarak bağları onardı.

Karşılıklı ziyaretlerin arttığı bir dönemde Esad'ın son misafirlerinden biri, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani oldu.

Şam'da Esad-Sudani görüşmesi

Sudani, Suriye lideriyle görüşmek üzere bu ülkeye gitti ve törenle karşılandı. Irak haber ajansı INA, Şam’a giden Sudani'nin Eş-Şaab Sarayı’nda Esad ile görüştüğünü aktardı.

Görüşmede, iki ülke arasında iş birliği ve koordinasyon yollarının masaya yatırıldığı ifade edildi.

Terörle mücadelede iş birliği

Sudani-Esad görüşmesinde ayrıca terörle mücadele alanında iş birliği ile iki ülke ve halklarının güvenliğinin sağlanması konuları da ele alındı.

Bu, Irak’tan Suriye’ye 2010 yılından bu yana ilk üst düzey ziyaret oldu. Esad yönetimine bağlı haber ajansı SANA, heyetlerin de hazır bulunduğu ziyarete ilişkin şunları yazdı:

Suriye ve Irak arasındaki ikili ilişkiler, ticaret, ulaşım ve sanayi gibi çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, çeşitli siyasi konularda kalıcı koordinasyonun yanı sıra terörle mücadelede ortak çabalar, Esad ile Sudani'nin görüşmesinin merkezinde yer aldı.

Esad ve Irak Başbakanı, Irak ve Suriye'nin çeşitli koşullarda yan yana durmalarının, iki ülkeyi birleştiren kardeşçe ve tarihi ilişkilerin gerçek bir tercümesi olduğunu vurguladılar.

Sudani: Suriyelilerin kalbimizdeki yeri ayrı

Suriye Devlet Başkanı'nın, bu ziyareti kurumsal ilişki kurmak ve iki ülke arasındaki ikili iş birliğinde büyük bir sıçrama gerçekleştirmek için fırsat olarak gördüğü belirtildi.

Sudani ise "Suriye'nin, tüm Iraklıların kalbindeki yeri ayrı." dediği aktarıldı.

Öte yandan Sudani, Esad ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak ve Suriye arasında ortak bağlantıların bulunduğunu dile getirerek, iki ülkenin risklere karşı ortak mücadele vermesi gerektiğini belirtti.

"Kapımız yatırımlar için açık"

"Irak, Suriye'yi destekliyor ve kapımız yatırımlar için açıktır." diyen Sudani, bölgenin güvenliği ve istikrarının anahtarının "iyi bir ekonomik durum"dan geçtiğini ifade etti.

Irak'ta terörün geriletilip yenildiğini kaydeden Muhammed Şiya Sudani, ancak Suriye ile ortak zorlukların bulunduğuna dikkati çekti.

Sudani, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik eylemleri bir kez daha kınadıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

İsrail işgalini reddediyoruz ve Filistin davasına karşı değişmez tutumumuzu sürdürüyoruz.

Esad: Önemli sonuçları olacak

Beşar Esad da depremde yaşanan zorluklara karşı Irak'tan destek gördüklerini anımsatarak, Sudani ile bölgesel konuları ele aldıklarını ve bölgenin 'iyi bir süreçten' geçtiğini söyledi.

Başbakan Sudani ile uyuşturucu ile mücadele konusunu da masaya yatırdıklarını anlatan Esad, şunları dile getirdi:

Irak ve Suriye arasında ekonomik ilişkileri ve bunun güçlendirilmesini değerlendirdik. Irak Başbakanı'nın ziyaretinin niteliksel ve pratik anlamda önemli sonuçları olacak. Irak'ın kimliği 'asil Arap ülkesi' olarak kalacak.

2010'dan bu yana ilk üst düzey ziyaret

Sudani'nin temasları, Irak’tan Suriye’ye 2010 yılından bu yana ilk üst düzey ziyaret oldu.

Bu ülkeden Suriye'yi en son, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki, 2010 yılında ziyaret etmişti.