AA

Kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş kamuoyunu meşgul ediyor.

Son bir ayda dana karkas et fiyatı yüzde 20,8 artarken, kuzu karkas eti ise yüzde 36,4 artış gösterdi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre kesimhanelerde yağsız dana karkasın kilosu bölgelere göre 320 lira ile 332 lira arasında değişiyor.

Yağsız kuzu karkasın kilosu ise bölgelere göre 371,25 ile 430 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Kasapta dana kıymanın kilosu 540 lira, kuşbaşının kilosu 560 lira

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin açıkladığı rakamlar böyle iken İstanbul’da bir kasapta dana kıymanın kilosu 540 liradan, dana kuşbaşının ise 560 liradan satılıyor.

Ramazan ayının yaklaşıyor olması kırmızı et fiyatlarını daha önemli hale getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, et fiyatlarının yükselmemesi için tedbir alıyor ve denetim yapıyor.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği açıkladı

Bu kez Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bir açıklama yaptı.

Tunç, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişte bazı büyük işletmelerin tutumlarının etkili olduğunu belirterek, bu firmaların fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye soktuğunu ileri sürdü.

"Et ve Süt Kurumu, ithalatta başarılı"

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithalat noktasında başarılı bir politika uyguladığını ifade eden Tunç, kurumun şeffaf bir şekilde piyasayı yönettiğini söyledi.

"ESK, hayvan ithalatından pay almıyor"

Tunç, geçmişte küçük işletmelerin ESK'nin hayvan ithalatından pay alamadığına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

ESK tarafından ithal edilen hayvanların 150 bin tanesinin küçük işletmelere verilmesi kararı var. Bu, küçük aile işletmeleri açısından çok mutlu edici ve ileriye dönük bu işin yapılabilmesi için de heyecan verici bir durum oluşturdu. Bunlar belli bir kesimin işine gelmiyor ve durumu bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Kartelleşme uyarısı

Büyük işletmelerin kırmızı et fiyatlarını etkilediğini savunan Tunç, "kartelleşme" uyarısında bulunarak şunları ifade etti:

Belli başlı illerdeki büyük işletmeler kırmızı et fiyatını tırmandırıyorlar. Bu işin öncülüğünü yapan 3-5 firma var. Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor. Bu, gerçek üreticinin zararına yapılan bir olay. Bu insanlar hayvan ithalatında ciddi paralar kazandı. Devlet bunun önüne geçmeye başladığı anda bütün dengeler bozuldu. Bu yüzden bir sürü yol deniyorlar. Şu an suni bir piyasa var ve kırmızı et fiyatlarında bir artış beklenmiyor. Artışın aksine Ramazan ayının ortalarında kırmızı et fiyatlarının düşüşe geçmesini bekliyoruz. Fiyatlar bu şekilde sürdürülebilir değil.

"Üretici yol haritasına göre plan yapabilecek"

Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan, 2024-2028 yıllarında uygulanacak "Hayvancılık Yol Haritası"na ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Daha önce sektör için bir yol haritası olmadığına işaret eden Tunç, "Günübirlik kararlar bizim yön belirlememize engel teşkil ediyordu. Verilen yol haritası üreticimizin yönünü belirlemesinde etkili olacak. Üretici yol haritasına göre plan yapacak." dedi.

"Türkiye'de 50-60 bin hayvanı olan işletmeler var"

Tunç, dünyada ABD dışında büyük besi işletmeciliğinin olmadığını, Türkiye'de 50-60 bin hayvanı olan işletmeler bulunduğunu bildirdi.

Büyük işletmelerin hayvanları ithalat yoluyla sağladığına dikkati çeken Tunç, ülkede hayvan ırklarının ıslah edilmesiyle verim artışı sağlanması gerektiğini ve bu şekilde sektörün daha sürdürülebilir olacağını kaydetti.

"Bunun adı fırsatçılıktır"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Kırşehir TİGEM Malya İşletmesi’nde kırmızı et fiyatlarına yönelik bir açıklamada bulunarak, “Bunun adı fırsatçılıktır.” dedi.

Yumaklı, gazetecilerin kendisine yönelttiği “Et fiyatlarıyla ilgili tartışma neden çıkıyor?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Bizim ülkemizin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim, hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Peki bu tartışma neden çıkıyor? Bu tartışmayı, Rekabet Kurulu bugün açıkladı, sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır.

"Bu fırsatçılara göz açtırmayacağız"

Açıkçası bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz, Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu fırsatçılara göz açtırmayacağız. Şöyle bir algı var, sanki Türkiye'de tüketilen etin hepsi yurt dışından geliyor, değil. Yani bizim hayvan sayılarımıza baktığımız zaman şu anda piyasa regülasyonu için yapılan ithalatın çok küçük bir oran olduğunu görürüz. Maalesef bu biraz da 'kuşa bak' diye bakışların yönünü o tarafa çevirip, fırsatçıların bu taraftan hakikaten tüketicilerin, bu ülke halkının cebinden tabiri caizse hiç hak etmedikleri bir geliri elde etmeleri anlamına gelir. Biz mücadelemize devam edeceğiz.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)