Financial Times, 'cennetten bir köşe' diye anılan Rönesans Rezidans'ın hikayesini yazdı

Hatay'da bulunan Rönesans Rezidans, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımların sembollerinden biri oldu.

'Cennetten bir köşe' diye pazarlanan bina, 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler karşısında ayakta duramadı.

Ölümlere yol açan yapının yurt dışındaki ortağı için kırmızı bülten çıkarılırken, müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.

'Cennet'ten cehenneme

Financial Times gazetesi, "'Cennet'ten cehenneme" başlığıyla ve uydu görüntüleri eşliğinde binanın hikayesini yazdı.

249 daireli lüks binanın deprem sonrası nasıl 'ölüm tuzağına' dönüştüğü anlatıldı. 12 katlı yapının yan tarafına çökmesine neden olan zayıflığın tam olarak ne olduğunu belirlemek için ayrıntılı çalışma gerekeceği kaydedildi.

Binanın yapıldığı arsayla ilgili görüntüler ortaya çıktı

Ancak mimari planlar, inşaat fotoğrafı ve arsanın yapıldığı yerin görüntüleri dahil olmak üzere bazı kanıtları topladığını belirten İngiltere merkezli gazete ayrıntıları aktardı.

Zeytinliği imar için verdiler

Depreme neden olan Doğu Anadolu Fayı'nın, Rönesans'ın 26 kilometre uzağından geçtiği, Şahin Ailesi'nin rahmetli annelerinden kalan zeytinliğin bir bölümünü imar etmeye karar verdiği belirtildi.

249 dairenin 90'ını aldılar

Aile, bu işlem için Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun'u seçti ve arazi karşılığında 249 dairenin 90'ını aldı. Bu dairelerin çoğunun daha sonra aile tarafından satıldığı belirtildi.

"Coşkun Ailesi Rönesans'ta hiç yaşamadı"

Sadece 55 yaşındaki Şahin Şahin, Rönesans'ta yaşamaya devam etti. Gazeteye konuşan Gökhan Şahin, yaşadığı pişmanlığı anlattı:

Proje için en iyi insanları bulduğumuzu düşündük. Profesyonelliklerinden etkilendim. Onlara güvendim. Kör olmuştum. Coşkun Ailesi Rönesans'ta hiç yaşamadı. Bu durum, beni şaşırtıyor.

"Fikir birliği: Binanın çökmemesi gerekiyordu"

İnşaat mühendisleri ve deprem uzmanlarının, Rönesans'ın tam olarak neden yıkıldığını söylemek için çok erken olduğunu düşündüğü belirtilen haberde şunlar aktarıldı:

Ancak bir noktada fikir birliği var: Bu tür modern blokların 7, 8 büyüklüğündeki (ABD'deki ölçümlere göre) deprem veya birkaç saat sonrasında meydana gelen ikinci şok sonucunda çökmemesi gerekiyordu.

"En azından kaçış olanağı sağlamalıydı"

İki yoğun sarsıntı sonucu ciddi hasar beklense dahi, tasarımın en azından bina sakinlerine kaçış olanağı sağlaması gerektiğinin altı çizildi.