TBMM'ye yeni dokunulmazlık dosyaları sevk edildi
AA

TBMM'de seçimlerin ardından gündem yoğun...

Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de aralarında bulunduğu 5 milletvekiline ait dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin fezlekeler, TBMM Başkanlığına sunuldu.

DEM Partililer ilk sırada

Önder'in yanı sıra fezlekeleri Karma Komisyona sevk edilen milletvekillerinin ise TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, DEM Parti Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz, DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan olduğu kaydedildi.

3 dosyası bulunuyor

Gelen fezlekeler arasında DEM Parti Bitlis Milletvekili Olan'ın 3 dosyası bulunuyor.

Karma Komisyona sevk edildi

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

Cumhurbaşkanına hakarette bulundu

Sırrı Süreyya Önder hakkında, gözaltında verdiği savcılık ifadesinde 'Cumhurbaşkanına hakaret ettiği' iddiasıyla fezleke hazırlandı.

Dokunulmazlığa sarıldı

Ayrıca Önder, o demende HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin yaptığı savunmada dokunulmazlığın ardına saklanmıştı.

Önder, "Burada hukuka aykırı durum söz konusu değil. Hukuk dışı bir durum söz konusu. TBMM'nin seçilmiş üyesi ve Meclisin başkanvekiliyim. Dokunulmazlık bir yargı zırhı değildir. Ama yapılacak olan şey Adalet Bakanlığına fezleke yazmaktır. Bu nedenle durma kararı verilmesi için talepte bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

İkinci fezleke hazırlandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yer aldığı 108 kişi hakkındaki iddianamenin kabulünün ardından, Kobani olaylarının meydana geldiği 6-7-8 Ekim 2014'te HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olan milletvekilleri hakkında fezleke hazırlamak üzere çalışma başlattı.

Bu kapsamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan hakkında 2021 yılında fezleke hazırlamıştı.

Başsavcılık devam eden davanın akabinde yeni dönemde de Buldan hakkında Meclis'e dokunulmazlık fezlekesi gönderdi.

'Sokağa çıkın' çağrısı yapmıştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Nisan 2021'de, Ahmet Şık hakkında soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında, İstanbul Milletvekili Şık'ın, "Boğaziçi protestolarını bahane ederek, 'bu hükümet seçimle gitmeyecek, sokağa çıkın' çağrısında bulunduğuna dair haberler yapıldığı" belirtilmiş, bunun üzerine, Şık, hakkında TCK 214. Maddesi kapsamında "suç işlemek için alenen tahrik" suçundan soruşturma başlatıldığı kaydedilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, Boğaziçi Üniversitesindeki eylemler sırasında yaptığı açıklamaları "suç işlemek için alenen tahrik" suçu kapsamında değerlendirdi.

Başsavcılık, Şık hakkında dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırladığı fezlekeyi, TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderdi.

80 fezleke hazırlandı

Adalet Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, DBP'li Aydeniz hakkında, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle başsavcılıklar tarafından 2018'den bu yana 80 fezleke hazırlandı.

Fezlekelerde Aydeniz'e, "suç ve suçluyu övmek", "terör örgütü propagandası yapmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Cumhurbaşkanına hakaret", "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret", "kamu görevlisinin görevini yapmasına engel olma", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamaları yöneltiliyor.

Polise yumruk atmıştı

2022 yılında İstanbul'daki izinsiz gösteri sırasında polise yumruk atan Aydeniz hakkında hazırlanan dokunulmazlık dosyası tekrar Karma Komisyona'na gönderildi.

Komisyon, Salihe Aydeniz'in savunmasını alacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)