İHA

Milli İstihbarat Teşkilatı’nda Kontraterör Dairesi Başkanı olarak görev yapan ve birçok operasyonda yer alan 81 yaşındaki Mehmet Eymür, KOAH hastalığına bağlı solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 13 Aralık’ta hayatını kaybetti.

Eşi ve çocukları, taziyeleri kabul etti

Eymür için Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde ikindi namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazı öncesinde eşi Janset Eymür ile çocukları Alp ve Ayşe Eymür taziyeleri kabul etti.

Eski bürokratlar cenaze namazına katıldı, Akşener çelenk gönderdi

Oyuncu Saruhan Hünel, İstek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Dalan, eski MİT İstanbul Bölge Başkanı İsmail Nişancı ile eski bürokratlardan Kemal Yazıcıoğlu ve çok sayıda emekli MİT mensubu, aileyi acı gününde yalnız bırakmadı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Alaaddin Çakıcı ve eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal cenazeye çelenk gönderdi. İkindi namazını müteakip kılınan cenaze namazı sonrasında Mehmet Eymür, Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Mehmet Eymür kimdir

Mehmet Eymür, 5 Eylül 1943 tarihinde İstanbul'da doğdu.

Babası Mazhar Eymür, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde muhabere subayı olarak görev yapmış, 1938-1939'da Dersim Harekatı'na katılmış ve 1940'tan itibaren MİT'in öncülü olan Millî Emniyet Hizmeti (MAH) bünyesinde çalışmıştı.

MİT kariyeri

Mehmet Eymür, TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'na girdi. Ancak, 1965 yılında eğitimini yarıda bırakarak MİT'e girdi.

Eymür, MİT'te ilk olarak takip memuru olarak görev yaptı. 1971 muhtırasından sonra MİT'in sorgulama üssü olan Ziverbey Köşkü'nde 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün'ün emrinde çalıştı. Bu dönemde Kızıldere ve Ulaş Bardakçı'nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.

1983 yılında MİT bünyesinde kurulan Kaçakçılık Şubesi'nin başına müdür olarak atandı. 1990 yılında Hiram Abas'ın suikast sonucu öldürülmesinden sonra, MİT Kontrterör Dairesi Başkanlığı'na getirildi.

Eymür, Kontrterör Dairesi Başkanlığı döneminde, PKK, DHKP-C ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı mücadelede önemli görevler üstlendi. Bu dönemde, PKK'nın üst düzey yöneticilerinin öldürülmesi ve DHKP-C'nin eylemlerinin engellenmesi gibi başarılar elde etti.

Eymür, 1996 yılında Kontrterör Dairesi Başkanlığı'ndan ayrılarak Özel İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na atandı. 1999 yılında emekli oldu.

Eymür, emekli olduktan sonra çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Ayrıca, 2013 yılında "Belgeli Yazılar" adlı bir kitap yayınladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)