Apple'dan büyük yenilik: Kan şekeri ölçme testlerinde sona yaklaştı
ensonhaber.com

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen giyilebilir teknolojilere öncülük eden akıllı saatler, sağlık takibi konularında ön plana çıkıyor.

Nabız ölçme, uyku takibi ve stres düzeyi gibi sağlık bilgileri hakkında bize bilgi veren akıllı saatler, gelecekte çok daha gelişmiş özelliklere sahip olacak.

Apple'ın piyasaya çıkardığı Apple Watch modellerinde her ne kadar birçok sağlık uygulaması olsa da ABD'li şirket, bunlara yenilerini eklemek istiyor.

Apple Watch ile kan şekeri ölçülebilecek

İngiliz sağlık teknolojileri firması Rockley Photonics ile Apple, akıllı saat modellerine kan şekeri ölçüm sensörünü getirmek için 3 yıldır çalışıyor.

Ortaya çıkan haberlere göre teknoloji devi, bu konuda büyük bir ilerleme kaydetti. Apple'ın önünde hala uzun bir süreç var, ancak söz konusu sistem hayata geçerse milyarlarca dolarlık bir sektörü altüst edebilir.

Şu anda kabaca 10 Amerikalıdan 1'i şeker hastası ve genellikle kan örneği almak için deriyi delen bir cihaz kullanıyorlar.

Apple ise, silikon fotonik olarak bilinen bir çip teknolojisi ve optik absorpsiyon spektroskopisi adı verilen bir ölçüm süreci kullanarak farklı bir teknoloji geliştiriyor.

Apple, son on yılda kan şekeri ölçme teknolojisini yüzlerce insan üzerinde test etti. Gizli projenin üzerinde 12 yıldır çalışan Apple'ın sistemi, artık konsept kanıtlama aşamasında kabul ediliyor.

Şirket, teknolojinin uygulanabilir olduğuna, ancak daha pratik bir boyuta küçültülmesi gerektiğine inanıyor.

Apple CEO'su Tim Cook, gelecekteki Apple Watch modellerine daha fazla sağlık uygulaması eklemek istediklerini, ancak bunu yaparken bazı kurumlarla da sorun yaşamak istemediklerini dile getirmişti.

Apple'ın kan şekeri ölçümü gibi sağlık uygulamalarını saatlere ekleyebilmesi için, ülkelerden tek tek izin alması gerekiyor. Aksi halde hatalı ölçümler, kullanıcıların yaşamını yitirmesine neden olabilir.