Bir kara delik plazma püskürterek yıldız oluşumunu engelliyor

Süper kütleli bir kara delikten püskürmeye başlayan plazmanın, yıldız oluşumunu engellediği ortaya çıktı.

Giriş:
Haber Merkezi

Çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü ve kütlesi oldukça büyük cisimler olan kara delikler, bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.

Şili’nin Atacama Çölü’ndeki ALMA radyo teleskopunu kullanan Japon astronomlar, Evren’in uzak bir köşesinde nadir bir süreci saptamayı başardı.

Gözlemlenen kara delik, bir yandan etrafındaki maddeleri silip süpürürken diğer yandan plazma püskürterek merkezinde yer aldığı galaksinin etrafındaki gaz bulutlarını dağıtıyor ve bu sayede yıldız oluşumunu da engelliyor.

4 GÖRÜNTÜ OLUŞTURULDU

Dünyadan 11 milyar ışık yılı uzakta bulunan MG J0414+0534 isimli galaksiyi yer çekimsel merceklenme ismi verilen bir özellikten faydalanarak görüntüleyen bilim insanları, galaksinin 4 görüntüsünü oluşturmayı başardı.

Araştırmacılara göre, bu görüntüler evrenin erken aşamalarının ve bu süreçte kara deliklerin etkisini kavramak için önemli bir ilk adım oldu.

Astronomların incelediği süper kütleli kara delik (MG J0414+0534), iki kutbundan da galaksisine plazmalar fışkırtıyor. Araştırmacılar, galaksinin yer çekimiyle odaklanmış 4 görüntüsünü bir araya getirerek ve galaksiyle aramızda merceklemeyi yapan kütle çekiminin etkilerini çıkararak bu püskürtmelerin görsellerini oluşturmayı başardı.

Kara delikten fırlayan püskürtmelerin, yıldızlararası ortamdaki gaza çarpması ısı ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar, bu sıcaklık haritasından yararlanarak gaz bulutlarının saniyede 600 kilometreye kadar hız kazanabildiğini hesapladı.

Instagram: @eshteknoloji


Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.